Oorzaak 'racistische' brand Duindorp nog altijd onduidelijk

DEN HAAG - De politie kan nog altijd niet zeggen hoe de brand bij de Turkse bakkerij Kaya's Broodboetiek in Den Haag is ontstaan. Op 14 april van dit jaar ontstond er brand in de zaak aan het Tesselseplein in de wijk Duindorp. De politie gaf toen aan te vermoeden dat het vuur was aangestoken.

Inmiddels is het ruim vier weken later. De politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan, maar nog steeds is de oorzaak van de brand volgens de politie niet bekend. In het Algemeen Dagblad gaf de eigenaar van de bakkerij destijds aan dat hij vermoedde dat het vuur is aangestoken en dat er racistische motieven in het spel zouden zijn.
 
Omroep West berichtte in dezelfde periode dat allochtonen woningzoekenden door buurtbewoners de wijk Duindorp werden uitgepest. Zo bleek dat er onder meer de ramen werden ingegooid bij allochtonen die een huis in de wijk kregen toegewezen en werden er racistische leuzen op de muur gekalkt.

Maatregelen genomen

Ook werden de woningzoekenden en personeel van woningcorporatie Vestia bedreigd en beledigd. Een relatie tussen het wegpesten van allochtonen en de brand bij de Turkse bakker is nooit gelegd.
 
Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag heeft de gemeenteraad inmiddels wel laten weten dat de maatregelen die zijn genomen om het wegpesten tegen te gaan succesvol zijn en dat de rust in de wijk is teruggekeerd.

Deel dit artikel: