Plaquette in Mexico voor vermoorde Haagse Hester van Nierop

DEN HAAG - In Mexico is een plaquette onthuld voor de vermoorde Hester van Nierop uit Den Haag. Dat deed haar moeder bij het monument Campo Algodonero, ter nagedachtenis van 1450 vermoorde vrouwen in de stad Ciudad Juárez.

Door John van der Tol

De 27-jarige Hester van Nierop werd in september 1998 op een hotelkamer in die stad seksueel misbruikt en gewurgd. Daarna werd haar lichaam in een handdoek gewikkeld en onder het bed geschoven. Een kamermeisje van het hotel vond het lichaam van Hester de volgende ochtend.
Voor moeder Arsène van Nierop was het onthullen van de plaquette een bijzonder moment. 'Die vrolijke Hester van de andere kant van de wereld. Haar naam hoort thuis op het monument, te midden van de namen van alle andere vrouwen die slachtoffer zijn geworden', zegt ze.

Symbool voor vrouwenmoorden

Het monument Campo Algodonero staat op een katoenveld in Ciudad Juárez waar de stoffelijke resten van acht vermoorde vrouwen zijn gevonden. 'Die zaak staat symbool voor alle vrouwenmoorden in Mexico', vertelt Arsène. 'Op het plein hangen ook foto’s van vermiste meisjes.'
Van Nierop vindt dat er voor alle slachtoffers plaquettes zouden moeten komen. Op het monument zijn nu ongeveer 50 namen te lezen. 'Daar moeten er nog 1400 bij', zegt de moeder van Hester. Ze zal niet rusten totdat de familieleden van alle slachtoffers hun geliefden kunnen herdenken.

Arrestatie moordverdachte

Voor de moord op de Haagse Hester van Nierop zit de Mexicaan Roberto Flores vast. Hij werd eind januari aangehouden toen hij de Verenigde Staten werd uitgezet. Flores had een celstraf uitgezeten, omdat hij in drugs had gedeald. Omdat hij illegaal in Amerika verbleef werd hij uitgeleverd aan Mexico.
De verdachte heeft vorige maand gevraagd om zijn proces in vrijheid af te wachten. Arsène heeft tijdens haar reis gepraat met de rechter die moet beslissen of Flores voorwaardelijk naar huis mag. Of de moordverdachte zijn proces daadwerkelijk in vrijheid mag afwachten, is nog niet duidelijk.