Instellingen

GroenLinks wil raadsonderzoek naar Spuiforum

Cultuurpaleis
Cultuurpaleis
DEN HAAG - GroenLinks in Den Haag wil een officieel raadsonderzoek naar de besluiten die hebben geleid tot de bouw van het Spuiforum.
Dat zegt fractieleider Inge Vianen in een reactie op het besluit van de vijf partijen die onderhandelen over een nieuw stadsbestuur om het huidige plan voor een nieuw cultuurpaleis in het centrum van Den Haag af te blazen.
De partijen willen wel het Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest en Conservatorium gezamenlijk huisvesten in het centrum. Fractieleider Vianen van GroenLinks zegt nu dat haar partij dit drie jaar geleden al zou hebben voorgesteld. Zij veroordeelt de veel te trage besluitvorming en de grote financiële gevolgen daarvan.

Altijd al omstreden

Vianen: ‘Het Spuiforum is altijd omstreden geweest. Een meerderheid van de stad wilde het gelijk al niet. GroenLinks stelde daarom in 2011 al voor om het leegstaande Ministerie in het Wijnhavenkwartier te betrekken bij de huisvesting van de theaters en het conservatorium.'
Zij noemt het 'schandalig' dat D66 nu pas bereid is om naar de ontwikkeling van het Wijnhavenkwartier te kijken. 'Er is drie jaar verloren gegaan: wat GroenLinks betreft komt er een raadsonderzoek naar de gemaakte kosten.’

Verbaasd over opstelling HSP

GroenLinks hekelt ook de opstelling van de Haagse Stadspartij en is verbaasd dat de voormalige collega in de oppositie instemt met de nieuwe koers: wel nieuwbouw, maar het Spuiplein niet volbouwen en dat toch binnen de al gestelde 181 miljoen euro.
Vianen herinnert eraan dat de HSP in het verkiezingsprogramma 95 miljoen wilde bezuinigen op het Spuiforum. Dat geld zou die partij investeren in sociaal beleid.

'Cosmetische operatie'

Ook de Partij voor de Dieren haalt flink uit naar de vijf partijen die aan het onderhandelen zijn. ‘Het nieuwe akkoord getuigt van een cosmetische operatie,’ aldus fractievoorzitter Christine Teunissen.
Zijn noemt het ‘oud beleid met een nieuw sausje’.  Teunissen: ‘Wat we nodig hebben in Den Haag is een visie op onderwerpen als een schoner leefmilieu, zorg, meer aandacht voor dieren en natuur en meer werkgelegenheid. Om dan miljoenen in een nieuw bouwproject te steken blijft een slechte keus.’