PRIMEUR IN BEELD: Verbouwing Mauritshuis Den Haag

DEN HAAG - Op vrijdagavond 27 juni heropent het Mauritshuis in Den Haag na een verbouwing van twee jaar. Omroep West presenteert al eerste een fotoserie van de verbouwing.

Het vernieuwde Mauritshuis is in oppervlakte verdubbeld door een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat. Aan het karakter van het museum verandert weinig, de uitstraling en huiselijke sfeer zijn hetzelfde gebleven.

Hoofdingang verplaatst

De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang terug naar het voorplein. Bezoekers gaan niet meer via de oude dienstingang naar binnen, maar dalen straks met trap of lift af naar een lichte foyer die ‘oud’ en ‘nieuw’ ondergronds met elkaar verbindt.

Door deze foyer onder het voorplein aan te leggen, blijft het straatbeeld van beide gebouwen ongewijzigd. In het nieuwe deel, de Royal Dutch Shell vleugel, komen de tentoonstellingsruimte, het museumcafé en de museumwinkel. Bovendien vinden de educatieve werkplaats, een bibliotheek en een evenementenzaal hier onderdak.

Terug naar 17de eeuw

Het uiterlijk van het monumentale Mauritshuis is dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de 17de -eeuwse architect Jacob van Campen gebracht. De openingstentoonstelling vertelt het verhaal van de historie van het gebouw en zijn bewoners. Deze tentoonstelling is te zien in de nieuwe expositieruimte in de nieuwe vleugel.

Tijdens de verbouwing waren ruim honderd topstukken uit de collectie van het Mauritshuis te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag, zoals Gezicht op Delft van Vermeer, De Stier van Potter en Rembrandts Anatomische Les.

Meisje met de Parel

Het Meisje met de Parel van Vermeer werd uitgeleend aan musea in Japan, de Verenigde Staten en Italië. Vooral in Japan was het doek uit 1665 een ware publiekstrekker.

Hieronder de fotoserie en videobeelden van de verbouwing.

Deel dit artikel: