VIDEO: HSP garandeert een goedkoper cultuurpaleis in Den Haag

DEN HAAG - De Haagse Stadspartij (HSP) en D66 zijn tevreden over de overeenstemming die zij met PvdA, VVD en CDA hebben bereikt over het cultuurpaleis in Den Haag. De HSP garandeert dat het nieuwe cultuurpaleis goedkoper wordt dan 181 miljoen euro. Ook D66 zegt daar ‘alle vertrouwen in te hebben’.
Het huidige ontwerp van het cultuurpaleis dat door architectenbureau Neutelings-Riedijk is ontworpen gaat naar de prullenbak. Daarvoor in de plaats komt een nieuw cultuurpaleis. Dat hebben de vijf partijen die onderhandelen over een nieuw college afgesproken.

Wijnhavenkwartier

Bij het nieuwe ontwerp zal het Spuiplein niet volgebouwd worden doordat het cultuurgebouw naar achteren verplaatst. Het oude ministerie van Justitie dat achter het Spuiplein ligt, zal waarschijnlijk bij de ontwikkeling van het Spuiforum worden betrokken. Dat geldt voor het hele Wijnhavenkwartier dat omgetoverd wordt tot ‘aantrekkelijk winkel- en woongebied’.
De kosten voor het cultuurpaleis ‘nieuwe stijl’ zijn 181 miljoen euro. Dat is net zoveel als het huidige ontwerp kost. Maar Joris Wijsmuller van de HSP verwacht dat het goedkoper kan. ‘Ik garandeer dat het voor minder kan, daar sta ik voor,’ zegt Wijsmuller. Ook Ingrid van Engelshoven van D66 denkt dat dit kan. Van Engelshoven: ‘Door een nieuwe manier van aanbesteden waarbij we het hele gebied meenemen, verwacht ik dat dit kan.’