Ontmanteling vliegtuigbom: ga achter een muur zitten en haal vee en huisdieren binnen

WASSENAAR - De gemeenten Wassenaar en Katwijk hebben vrijdag een brief gestuurd aan de inwoners die maandag te maken krijgen met de ontmanteling van een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Die wordt maandag vanaf 10.30 uur ontmanteld op vliegveld Valkenburg. De brief is naar 800 adressen in de omgeving gegaan.

De 500-ponder werd vorige week vrijdag gevonden bij baggerwerkzaamheden rond de Vinkbrug in Leiden.

In de bewonersbrief staat onder meer dat de mensen die binnen een straal van 1300 meter van de plek van de ontmanteling wonen binnen moeten blijven of tijdelijk even het huis verlaten. Dat treft vooral mensen die in het noorden van Wassenaar wonen want de bom wordt ontmanteld op het voormalige vliegveld.

Verplicht binnen of gebied uit

Er mag dan niemand meer op straat zijn tot 12.30 uur. Het gaat om een noodverordening en dat betekent dat mensen die toch in hun tuin of op straat zijn verplicht kunnen worden ergens anders naartoe te gaan.

In de brief adviseren de gemeenten onder meer om in huis de 'harde dekking' aan te nemen. Dat betekent dat je het beste achter een muur kan gaan zitten en niet in de buurt van de ramen moet komen. Ook wordt geadviseerd om vee en huisdieren binnen te houden.

Volg berichtgeving bij Omroep West

De ontmanteling kan vertraging opleveren en daarom adviseren de gemeenten om de berichtgeving op Omroep West te volgen om precies te weten wanneer de operatie is afgelopen.


Nadat de EOD de ontsteking heeft verwijderd zal de bom per vrachtwagen naar de Wassenaarse Slag worden gebracht. Daar zal hij in de middag op het strand tot ontploffing worden gebracht.

Deel dit artikel: