Koning bij opening Mauritshuis

DEN HAAG - Koning Willem-Alexander is vrijdagmiddag 27 juni aanwezig bij de heropening van het Mauritshuis in Den Haag. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend gemaakt.

Het museum aan de Hofvijver is de afgelopen twee jaar volledig gerenoveerd en uitgebreid. Door de verbouwing is de hoofdingang van het museum weer naar het voorplein verplaatst. Een ondergrondse foyer verbindt het oude gebouw met een nieuw pand aan de overzijde van de straat.

In dit nieuwe gedeelte bevinden zich de tentoonstellingsruimte, het museumcafé, de museumwinkel, een educatieve werkplaats en een bibliotheek. Door de renovatie ligt het uiterlijk van het oude gebouw dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de zeventiende-eeuwse architect Jacob van Campen. Het vernieuwde museum is een ontwerp van Hans van Heeswijk architecten.

'Meisje met de parel'

De collectie van het Mauritshuis bestaat uit werken van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de Gouden Eeuw. Topstukken zijn onder meer ‘Meisje met de parel’ van Vermeer, ‘De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt en ‘Het Puttertje’ van Fabritius.

De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen die ooit eigendom waren van stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau. Koning Willem I droeg de collectie over aan de Nederlandse Staat. Voordat het Mauritshuis in 1822 een openbaar museum werd, diende het o.a. als woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië.

Gratis toegankelijk voor publiek

De openingstentoonstelling van het Mauritshuis vertelt het verhaal van de historie van het monumentale pand en zijn bewoners. Het museum is na de officiële opening tot middernacht gratis te bezoeken voor publiek.

Deel dit artikel: