Instellingen

Leidse kunstenaar verkoopt schilderij voor 10.000 euro aan bitcoin

LEIDEN - Bij de Leidse kunstenaar Reinier van Schoonderwoerd den Bezemer rinkelde de kassa afgelopen weekend net even wat anders dan normaal. Er kwamen geen euro's binnen, maar bitcoins. Hij verkocht een schilderij voor omgerekend 10.000 euro van de digitale munteenheid.
Afgelopen weekend slenterden een groep Amerikanen door de sleutelstad. Ze waren in Nederland vanwege een grote bitcoin-conferentie in Amsterdam. Het groepje deed ook het atelier van de Leidse kunstenaar aan, waar ze wat rondsnuffelden. In een hoekje van de zaak, wat meer achterin, staan 'een wat ander soort schilderijen', vertelt zijn neef André van Schoonderwoerd. 'Maatschappijkritischer werken'.
En die vielen wel in de smaak bij de Amerikanen. Met name het kleurrijke werk 'Coulaboration', waar allerlei verwijzingen naar de maatschappij en de financiële wereld in zitten. De bitcoin heeft een wat activistisch imago en is vooral populair onder nerds en hackers. Dat komt omdat het gebruik ervan nagenoeg anoniem is; prettig voor mensen die erg op hun privacy zijn gesteld. De identiteit van de Amerikaanse bitcoinmiljonair blijft dan ook geheim.

'Banken zijn niet te vertrouwen'

Zelf is Van Schoonderwoerd den Bezemer ook niet vies van een beetje activisme. 'Koop nooit een huis', drukt hij zijn familieleden bijvoorbeeld op het hart. 'Banken zijn namelijk niet te vertrouwen'.
De bitcoin is een digitale munteenheid. Anders dan met bijvoorbeeld de euro, of de dollar, is er geen centrale bank of overheidsinstelling die de munt uitgeeft. In plaats daarvan ontsleutelen bitcoingebruikers de munt zelf, via een computerproces dat bekend staat als 'minen': het Engelse woord voor het delven van goud.

Bitcoin Boulevard in Den Haag

Voor Reinier was het de eerste keer dat hij een schilderij verkocht voor bitcoins. In het Delftse Café De Waag kan het al een tijdje. Ook in Den Haag kan in de horeca met bitcoins worden betaald. Er is zelfs een hele Bitcoin Boulevard