Watertoren in Zoetermeer wordt kantoorruimte

ZOETERMEER - De historische watertoren in Zoetermeer krijgt een tweede leven. Na jaren van onderhandelen bereikte de gemeente afgelopen week een akkoord over de verkoop van de monumentale toren.

De nieuwe eigenaar wordt het ondernemer Henk Willem van Dorp. Hij bouwt de zwaar vervallen watertoren om tot kantorencomplex en de toren moet binnen vier jaar toegankelijk zijn voor iedereen.

Planning

Een tapijt van duivenpoep lag er op de vloer van de bijna honderd jaar oude toren, toen Van Dorp voor het eerst naar binnen ging. Naar de top van de toren klimmen bleek ook moeilijk. Het beton van de trap die langs de wand is gebouwd bleek verrot te zijn en ook die lag vol met duivenpoep.

Maar nu, enkele maanden later is de toren een stuk schoner, zijn de duiven verjaagd en geeft Van Dorp uitleg over zijn plannen. 'Er komt een aantal kantoorlagen in. De stenen koepel bovenop wordt van glas en er komt een groot dakterras.'

Redding

De redding voor de toren komt precies op het goede moment. De gemeente Zoetermeer is al jaren op zoek naar een nieuwe bestemming voor de toren en dit duurde zo lang dat stukken van de toren zelfs naar beneden kwamen vallen.

Naast de bouw van kantoren in de toren, die zelfs een eigen schaalmodel heeft in Madurodam, wil Van Dorp er op den duur ook gaan wonen