Instellingen

Haagse viooldief moet tien maanden de cel in

DEN HAAG - De Hagenaar die begin dit jaar een peperdure viool uit een huis in Abcoude had gestolen, is dinsdag veroordeeld tot 10 maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk. De dief probeerde de viool in Den Haag te verkopen.
Volgens de rechter nam de dief kort na de inbraak contact op met de eigenaar van de dure viool en deed zich voor als politieagent. Op die manier kreeg hij meer informatie over het bijzondere instrument. Het bleek te gaan om een Landolfi uit 1731 met een geschatte waarde van enkele honderdduizenden euro's.
De rechtbank vindt dat dit gedrag 'van een ongekende brutaliteit getuigt' en dat een straf van 10 maanden passend is. Omdat de verdachte heeft toegezegd dat hij de twee andere buitgemaakte violen terug zal geven, zijn twee maanden van zijn celstraf voorwaardelijk.
De dader liep tegen de lamp toen de Landolfi aan een vioolbouwer aan de Cantaloupenburg in Den Haag werd aangeboden. De vioolbouwer kreeg argwaan en belde de politie. De heler van de dief kreeg 5 maanden celstraf opgelegd.