Instellingen

Syriëganger wilde in Scheveningen overval plegen

DEN HAAG - De politie heeft vorige week donderdag in Den Haag een 21-jarige teruggekeerde Syriëganger aangehouden die bezig zou zijn geweest met het voorbereiden van een gewapende overval. De man, afkomstig uit Delft, zou met de opbrengst van de overval de internationale jihad financieel hebben willen steunen. Dat zegt het Openbaar Ministerie woensdag.
De man had de overval in de haven van Scheveningen willen plegen. Onderweg daarnaartoe arresteerde de politie hem. Eerder kwam de politie door een undercoveractie te weten dat de man over vuurwapens kon beschikken.
De man regelde vorige week een zogeheten shotgun, een klein model pistool, plus bijbehorende munitie. Wie of wat de man had willen overvallen, wil het Openbaar Ministerie niet zeggen.

Geld voor de strijd in Syrië

Vorig jaar verbleef de man een half jaar in Syrië, waar hij heeft deelgenomen aan de gewapende strijd. Na zijn terugkeer zocht hij volgens inlichtingendienst AIVD manieren om veel geld bij elkaar te krijgen voor de strijd in Syrië. De AIVD seinde justitie in, waarna in september een onderzoek in gang werd gezet.
De rechter-commissaris heeft het voorarrest van de man woensdag met 2 weken verlengd, wegens het voorbereiden van een terroristisch misdrijf en wapenbezit.