'De stier' van Potter terug in Mauritshuis Den Haag

DEN HAAG - 'De stier' is weer terug in het Mauritshuis in Den Haag. Het bijzondere schilderij is een begrip en moest de afgelopen twee jaar ergens anders worden ondergebracht vanwege de grote renovatie van het museum.
Schilder Paulus Potter maakte 'De stier' in 1647 toen hij ongeveer 21 jaar oud was. Hij schilderde een stier in de wei op een doek van 2,36 meter bij 3,39 meter. Kleine details als vliegen op de vacht en een kikker op de voorgrond waren voor Potter belangrijk om gedetailleerd in beeld te brengen.
Het vernieuwde Mauritshuis gaat eind juni weer open. Na een verbouwing van twee jaar kunnen bezoekers in een gerenoveerd pand genieten van kunst uit voornamelijk de Gouden Eeuw. De meest in het oog springende verandering is de verplaatsing van de hoofdingang terug naar het voorplein.

Uitstraling en sfeer

Het museum is in oppervlakte verdubbeld door een ondergrondse uitbreiding naar een gebouw aan de overkant van de straat. Aan het karakter van het museum verandert weinig, de uitstraling en huiselijke sfeer zijn hetzelfde gebleven.