Instellingen

'Monsterlijke' mug duikt op in Scheveningen

SCHEVENINGEN - 'Iedereen hier vraagt zich af wat dit voor insect is', mailt Scheveninger René Harteveld naar Omroep West. Sinds het warme weer duikt het 'monsterlijke' beest op in het straatbeeld. 'Weten jullie wat het is?', vraagt Harteveld.
Via Facebook vragen we of mensen de angstaanjagende vlieg herkennen. Dat levert zo'n 130 suggesties op. De gele kamlangpootmug komt voorbij en ook de zuid-Congolese tapijtbijter passeert de revue. En een 'viesgoording-politatus', wat dat ook mag zijn.
Hoe dan ook: de schrik zit er goed in. 'Ik had er gisteren zo een in m'n keuken en ben me rot geschrokken', schrijft iemand op de Facebookpagina van Omroep West. 'Ik kwam er een in Noordwijk tegen, raar om te zien!', zegt een ander.

Ctenophora guttata Meigen, ofwel 'de glazenwasser'

Gelukkig is het niet nodig om angstig te zijn voor het bakbeest. Het gaat om de Ctenophora guttata Meigen, familie van de langpootmug. Ben Brugge, van museum Naturalis, laat weten dat deze soort in de volksmond bekend staat als 'de glazenwasser', omdat hij tegen ramen opvliegt en daar blijft zitten. Dit is wel een bijzonder exemplaar. Maar het belangrijkste: de glazenwasser steekt geen mensen en is dus niet gevaarlijk, ook niet deze Ctenophora guttata Meigen.
Brugge vindt het bijzonder dat deze glazenwasser opduikt op Scheveningen: 'ik heb er woensdag nog een op Texel gezien. Met de melding uit Scheveningen lijkt het erop dat deze soort een goed jaar achter de rug heeft!' En zo gewoon is het niet om deze mug in de tuin te hebben. 'Altijd weer leuk om een exemplaar van deze soort aan te treffen!', zegt Brugge. Maar of iedereen er zo over denkt...