Meteorenregen kan spektakel opleveren, 20 tot 75 meteoren per uur

LEIDEN - Hoewel de piek op zaterdag overdag ligt, hebben astronomen goede hoop dat de verwachte meteorenregen in de nacht van vrijdag op zaterdag ook in Nederland is te zien. Volgens onderzoeksinstituut NOVA is kwart voor drie in de ochtend de beste tijd om eventueel de meteorenzwerm te bewonderen.

'Het kan zomaar spektakel opleveren', aldus een woordvoerder van NOVA. 'Maar het zou ook niets kunnen worden. Het blijft moeilijk te voorspellen. Het gaat om een relatief dichte zwerm en dus een korte piek.'

De meteorenzwerm hoort niet tot de jaarlijks terugkerende zwermen, zoals de bekende Perseïdenmeteoren die ieder jaar in augustus te zien zijn, en is daarom uitzonderlijk.

Meeste in de buurt van de Poolster

De meeste meteoren worden verwacht in de buurt van de Poolster, aan het einde van de steel van de Kleine Beer. NOVA verwacht tussen de 20 en 75 meteoren per uur.

Eerder meldde NOVA al dat de zwerm mogelijk de grootste groep 'vallende sterren' van dit jaar is. De deeltjes uit deze zwerm zijn in de 19e en vroege 20e eeuw losgeraakt van komeet 209P/LINEAR. Volgens NOVA is de zwerm bijzonder omdat hij nooit eerder is waargenomen.

De meteorenregen is volgens het onderzoeksinstituut het beste te bewonderen in Noord-Amerika. In Nederland kunnen geïnteresseerden het beste op zoek naar een donkere plek met vrij uitzicht. 

Deel dit artikel: