Blinden kunnen nog niet vertrouwelijk stemmen

DEN HAAG - Blinden en slechtzienden kunnen voorlopig nog niet zonder begeleiding, in het geheim, hun stem uitbrengen bij verkiezingen. Pas op het moment dat elektronisch stemmen worden ingevoerd, komt er ook een oplossing voor de visueel gehandicapten, zegt minister Ronald Plasterk (PvdA, binnenlandse zaken).

De bewindsman reageert daarmee op een nieuw pleidooi om ervoor te zorgen dat blinden en slechtzienden ook kunnen stemmen, zonder dat andere mensen weten naar welke kandidaat hun stem gaat.

Het lezen van kleine letters op het stemformulier en het rood maken van het vakje zijn voor visueel gehandicapten vaak een onmogelijke opgave, zegt Sander Terphuis. Hij stond op de kieslijst voor de Europese verkiezingen van de PvdA en is bijna blind. Terphuis was in het verleden voorzitter van Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden (NVBS) en zet zich nu al jaren in voor een betere behandeling in het stembureau.

Mensen mogen hulp inroepen

Volgens de regels mogen blinden en slechtzienden iemand meenemen in het stemhokje om het formulier voor hen in te vullen. Dat kan een partner of bekende zijn of iemand van het stembureau. Maar daar neemt niet iedereen genoegen mee. Terphuis zegt dat het een grondrecht is om in het geheim te stemmen. Bovendien wil niet iedereen met visuele beperking hulp inroepen.

Terphuis denkt dat daarom nu ook mensen gewoon niet gaan stemmen. Dit terwijl de groep mensen met visuele beperking door de vergrijzing toeneemt. Het probleem is al lang bekend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Al jarenlang beloven ministers dat er iets gaat gebeuren. Maar tot nu toe is er niets aan gedaan.

Elektronisch stemmen kan uitkomst bieden

Minister Plasterk zegt nu dat elektronisch stemmen in ieder geval voor mensen die weinig kunnen zien een uitkomst kan bieden. De bewindsman: ‘De enige mogelijkheid is nu, is dat ze worden geholpen. Als ze tegen de voorzitter van het stembureau zeggen: ik kan slecht zien, mag er iemand mee en die mag ze helpen. Het nadeel is dat degene weet dat die weet wat je stemt. Dat is een van de belangrijke redenen dat we met elektronisch stemmen aan de gang zouden willen. Dan kan je een groot scherm maken en dan kan je dat zo instellen dat voor slechtziende  de letters heel erg groot worden.’

Maar het duurt nog even voordat het zover is. Er ligt inmiddels een positief advies over elektronisch stemmen en de minister is nu aan het kijken of het technisch en financieel haalbaar is om het mogelijk te maken. Ook zou dan de wet moeten worden gewijzigd.

Geen oplossing voor blinden

Overigens lijkt dat elektronisch stemmen geen oplossing voor mensen die helemaal niets zien. De minister: ‘We moeten nog eens kijken of er voor hen nog een andere oplossing is.’

 

Deel dit artikel: