Sluiting dreigt voor schaatscomplex De Uithof in Den Haag

REGIO - Den Haag - Schaatsbaan en recreatiecomplex De Uithof in Den Haag dreigt na de zomer de deuren te sluiten. Dat bevestigt directeur Eugene de la Croix tegenover Omroep West. Dat zou het einde betekenen van schaatsactiviteiten in Den Haag en ook onder meer de ondergang van de ijshockeyclub HYS The Hague.
Hij reageert daarmee op een vertrouwelijke brandbrief  die namens het gewest Zuid-Holland is verzonden en zaterdag wordt besproken met de top van de nationale schaatsbond.
Volgens De la Croix heeft De Uithof de afgelopen jaren vele tonnen gestoken in het sponsoren van het ijshockey en schaatsen in Den Haag, inclusief het schaatsgewest. De directeur stelt dat hij nu noodgedwongen een einde moet maken aan die sponsoring, omdat het niet langer is op te brengen. “We kunnen niet langer tonnen in het ijshockey steken en de schaatsers met flinke korting laten schaatsen”, aldus De la Croix. “We hebben na een voor ons slechte winter alle vet op de botten weer verloren – en zoveel was dat al niet. Nu kan het niet langer.”
Voor ijshockeyers en schaatsers in de Haagse regio zou dat de ondergang van hun activiteiten betekenen. De la Croix zegt dat verschrikkelijk te vinden, maar met zijn rug tegen de muur te staan.
Het bekende schaatscentrum De Uithof (met ook plek voor onder meer klimmen en karten) kent een bewogen geschiedenis en ging al eerder bijna ten onder. Eerder sprong de gemeente Den Haag wel eens bij, maar dat is nu niet meer aan de orde. De la Croix: “Wij moeten opnieuw investeren in de baan en het complex. Ik pleit niet voor zomaar geld voor De Uithof, wel om de verenigingen toe te staan binnen de geldende regels subsidie te krijgen en te mogen besteden aan dit complex. De gemeente weigert daar gehoor aan te geven.  Zelfs om daarover te praten.”
Daarmee komt de feitelijke ondergang van het sportcentrum volgens De la Croix dichtbij. “Het is realistisch te denken dat er na de zomer geen schaatsbaan meer is in Den Haag. Op dit moment heeft De Uithof geen toekomst. Verenigingen zeggen geen hogere huur te kunnen betalen, wij hebben geen geld om noodzakelijke investeringen te doen en we kunnen niet rekenen op reguliere subsidies. Daarmee valt na de zomer het doek. Het gebouw valt om, er is geen geld meer om te redden. Hoe spijtig dat ook is.”