Instellingen

Brandweervrouwen proeven het vak

NOORDWIJK - Brandweervrouwen hebben vrijdag kunnen proeven hoe het is om in de schoenen van hun partners te staan. Om meer inzicht te geven in het brandweervak werden de echtgenotes uitgenodigd op de brandweerkazerne.

Door Joep Derksen

Meer dan een dozijn vrouwen nam deze uitnodiging aan en ze mochten helemaal los gaan. Met een brandweerslang probeerden ze bijvoorbeeld het water vanaf een afstand door een gat te spuiten. Iets verderop moest een ‘slachtoffer’ gered worden uit een brandende kamer en op een hoek van het terrein ontfermden de dames zich over de ‘jaws of life’, een mechanische tang, waarmee ze een autowrak open knipten.
Karin de Winter en Bianca Vink staan een beetje te giechelen als hun brandweervrouwcollega Jolanda Filemon bezig is om de voordeur van de auto open te knippen. ‘Hij is zwaar hoor; je moet écht kracht zetten’, verzucht Filemon. Ze genieten van de avond en De Winter grapt: ‘Ik kwam alleen voor de koffie, maar we moesten eerst wat gaan doen.’ Het evenement valt echter in heel goede aarde, informeert Vink: ‘Nu kunnen we ook eens zien wat onze mannen doen.  Het is fijn dat we bij dit werk betrokken worden, want als mijn man hierna met een verhaal thuis komt, dan weet ik wat meer wat zijn werk inhoudt.’