Haagse PvdA'er Sander Terphuis niet in Europees Parlement

DEN HAAG - De persoonlijke campagne van de Haagse PvdA-kandidaat Sander Terphuis is niet gelukt. De in Iran geboren politicus haalde 4800 voorkeursstemmen binnen, ondanks veel aandacht in de sociale media.

Hij voerde actie tegen het strafbaar stellen van illegaliteit. Er zijn 18.000 stemmen nodig om op eigen kracht een zetel te krijgen. Als Terphuis die had gehaald, zou dat ten kosten zijn gegaan van de andere Haagse kandidaat Kati Piri. Zij komt nu gewoon het Europees Parlement binnen.

Bij de VVD moet de Hagenaar Maarten Smit zijn plaats afstaan aan iemand die juist wel veel voorkeursstemmen kreeg. Smit stond op de derde plaats en was daarmee in het Europarlement gekomen. Maar de nummer 6 van de lijst, Jan Huitema, verdringt hem. Huitema is een boer uit Friesland.

Wim van de Camp kan doorgaan

Ook bij het CDA zijn er verschuivingen, maar die hebben geen gevolgen voor de bekende Haagse Europarlementariër Wim van de Camp. Het CDA haalt vijf zetels door een lijstverbinding. Van de Camp staat op de derde plaats van de kieslijst. De kandidaten onder hem moeten plaats maken voor de populaire Annie Schreijer-Pierik uit Twente en Lambert van Nistelrooij uit Brabant.

Bij de PVV komt fractievoorzitter Vicky Meijer uit Provinciale Staten in het Europees Parlement. Lijstduwer Geert Wilders haalde 289.000 voorkeursstemmen binnen, maar zal niet de overstap maken naar Brussel.

Deel dit artikel: