Instellingen

Nieuwe coalitie Wassenaar wil streep onder verleden

WASSENAAR - De nieuwe coalitie in Wassenaar ziet het als een van de belangrijkste taken om het vertrouwen in de politiek te herstellen. ‘De partijen willen een vernieuwde bestuurscultuur,’ aldus formateur Liesbeth Spies dinsdagmorgen tijdens de presentatie van het collegeprogramma en de wethouders.
Het villadorp krijgt de meest linkse coalitie uit de geschiedenis. Het college bestaat uit CDA, D66, Passie voor Wassenaar, GroenLinks en de PvdA. De partijen zelf spraken bij de presentatie zelf liever van ‘een brede coalitie’.
Namens het CDA wordt oud-Europarlementariër Bert Doorn wethouder. Hij krijgt onder meer langdurige zorg en welzijn, volksgezondheid, verkeer en vervoer en wonen in zijn portefeuille. Sabine Verschoor treedt namens D66 aan. Zij is oud-raadslid in Leiden en wordt verantwoordelijk voor financiën, economische zaken, dienstverlening en aanbestedingen.

GroenLinks: primeur met wethouder

Inge Zweerts de Jong is bedrijfsjurist en zat al eens acht jaar voor de VVD in de raad in Wassenaar. Zij treedt nu aan namens de nieuwe partij Passie voor Wassenaar en wordt wethouder jeugdzorg, onderwijs, sociale zaken en sport. GroenLinks levert voor het eerst in de geschiedenis een wethouder in Wassenaar. Het is de oud-journalist en communicatieadviseur Leo Maat. Hij was hiervoor wethouder in Leiderdorp en krijgt ruimtelijke ordening, milieu en duurzaamheid en subsidiebeleid onder zijn hoede.
Oud-gedeputeerde en voormalig-minister Spies noemde de ploeg een ‘robuuste coalitie die met plezier en ambitie aan de slag wil’.

Hoge eisen aan integriteit wethouders

De eisen die aan de wethouders werden gesteld, zijn hoog. Ze zijn vooraf getoetst op belangenverstrengeling, nieuwe nevenfuncties moeten ze vooraf ter goedkeuring voorleggen aan de raad. Ook komt er een ‘integriteitscode’. Daarin staan afspraken over onder meer het indienen van declaraties, nevenfuncties en de omgangsvormen tussen collegeleden. De wethouders beloven ook dat ze bij besluiten de bewoners en de raad zo veel mogelijk en zo vroeg mogelijk betrekken.
Het woord viel bij de presentatie niet, maar het werd indirect wel duidelijk dat met alle beloften een nieuwe seksrel moet worden voorkomen. Burgemeester Jan Hoekema: ‘Het gaat erom dat we een streep willen zetten onder het verleden.’

VVD levert geen bestuurder

De grootste partij in de raad, de VVD, levert geen wethouders. Maar volgens de coalitiepartijen betekent het niet dat de liberalen helemaal buiten spel staan. ‘Wij luisteren goed naar andere partijen,’ aldus CDA-leider Dienke Dekker. ‘Democratie is meer dan de helft plus één.’
Dat het college nu ook linkse partijen kent, wil niet zeggen dat de bewoners zich grote zorgen moeten maken over enorme belastingverhogingen, aldus Aart van Sloten van GroenLinks. En Jan van Noort van de PvdA, die de coalitie steunt: ‘Na Wim Kok, Wouter Bos en Jeroen Dijsselbloem kan je niet meer volhouden dat de PvdA niet met geld kan omgaan. De OZB gaat hoogstens met de inflatie omhoog.’

'Iedereen blijft zorg houden'

De komende tijd komen er veel taken op het gebied van zorg naar de gemeenten. De partijen die Wassenaar gaan besturen, zien het als een belangrijke taak dit in goede banen te leiden. Dienke Dekker: ‘Mensen die zorg en steun nodig hebben, mogen niet tussen wal en schip vallen. Dat is een hele klus, maar wij staan ervoor om die te klaren.’
De nieuwe wethouders worden maandag 2 juni geïnstalleerd.