De 'overnames': Hoe zat het ook alweer met het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer?

ZOETERMEER - Het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer wil fuseren met de Reinier Haga Groep. Dat betekent dat het ziekenhuis wordt overgenomen door het Reinier de Graaf Ziekenhuis uit Delft en het Haagse HagaZiekenhuis. Aan die overname gaat een lange geschiedenis vooraf.
Aanvankelijk zou het Langeland Ziekenhuis fuseren met het Medisch Centrum Haaglanden (MCH), het Bronovo Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis. Maar de onderhandelingen daarover klappen, omdat er geen overeenstemming wordt bereikt over het al dan niet opzetten van een intensive care-afdeling.
Het gaat financieel heel slecht met het LangeLand. Er is zo'n 20 miljoen euro tekort. Even lijkt het erop dat het personeel in december 2012 maar de helft van het salaris krijgt, maar later betaalt het ziekenhuis toch uit.

2012: 'Zeker 3 tot 5 miljoen euro nodig om te investeren'

Eind 2012 maakt het Langeland Ziekenhuis bekend dat zorgondernemer Loek Winter de nieuwe partner wordt, met als uiteindelijk doel de overname van het noodlijdende ziekenhuis door Winter. Loek Winter is een particuliere investeerder, die eerder al de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en een aantal Amsterdamse particuliere diagnostische centra en zorginstelling Zonnehuizen onder zijn hoede nam.
Winter verzekert dat de intensive care-afdeling weer terugkeert in Zoetermeer, tot grote blijdschap van de Zoetermeerse politiek, die dolgraag een volwaardig ziekenhuis binnen de gemeentegrenzen wil. Maar de financiering blijkt nog helemaal niet rond. Er is zeker 3 tot 5 miljoen euro nodig om te investeren, volgens Winter.

2013: Goudse thuiszorginstelling wil LangeLand Ziekenhuis overnemen

Begin 2013 komen de eerste barstjes in de nog prille samenwerking tussen Winter en het Langeland. De gesprekken met Winter worden in maart opgeschort, omdat Winter denkt dat de overname financieel niet haalbaar is.
De volgende mogelijke overnamepartner is de Goudse thuiszorginstelling Fundis. Fundis, dat dan nog Vierstroom heet, wil het ziekenhuis inlijven (er kan zelfs een akkoord worden gepresenteerd), maar de ondernemingsraad (OR) van Fundis steekt daar een stokje voor. Zij vindt de investering van 9 miljoen euro, die met de overname gemoeid is, een te groot risico. Er volgt een rechtzaak, die uiteindelijk gewonnen wordt door de OR. De overname is daarmee van de baan.

2014: Verkennende gesprekken met HagaZiekenhuis en Reinier de Graaf

De gemeenteraad in Zoetermeer blijft intussen hameren op een 'volledig en volwaardig' ziekenhuis. Als verzekeringsmaatschappijen dreigen de spoedeisende hulp in het Langeland Ziekenhuis te schrappen ondertekent de hele gemeenteraad een petitie die dat moet voorkomen. De derde stad van Zuid-Holland kan niet zonder volwaardig ziekenhuis, zo is de redenatie.
Toch blijft het ziekenhuis te klein om zelfstandig de broek op te kunnen houden. Na Winter en Fundis moet het Langeland daarom weer op zoek naar een nieuwe overnamepartner. Eind maart dit jaar vinden gesprekken plaats met het Haagse HagaZiekenhuis en het Reinier de Graaf in Delft.

Overname nog niet definitief

Of de overname nu écht doorgaat hangt nog af van de toestemming van de adviesorganen van het HagaZiekenhuis en het Reinier de Graaf. Daarnaast moeten de Autoriteit Consument en Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit toestemming geven.