Opstelten: 'Geen sprake van stelselmatig wegpesten allochtonen in Duindorp'

DEN HAAG - Het wegpesten van allochtonen in Duindorp is 'niet stelselmatig'. Dat schrijft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer, nadat hij is bijgepraat door burgemeester Jozias van Aartsen over de situatie in de Haagse wijk.

Omroep West berichtte op 17 april dat in Duindorp verschillende allochtonen met geweld waren weggepest. Burgemeester Jozias van Aartsen bevestigde dat het gedrag van de Duindorpers 'niet te tolereren was'. Woningcorporatie Vestia sprak toen over zeker zes incidenten in 2014. Geïnterviewde Duindorpers verklaarden tegenover Omroep West dat ze het wegpesten van allochtonen terecht vonden. PvdA-Kamerleden Keklik Yücel en Ahmed Marcouch stelden over het onderwerp vragen aan de minister. Marcouch noemt de brief 'slap'. Hij mist urgentie in het antwoord van de minister.

Vier allochtone gezinnen

In de brief bevestigt Opstelten dat er in 2014 drie allochtone gezinnen door de incidenten uit Duindorp zijn vertrokken, en één gezin in de periode van twee jaar daarvoor. Toch noemt Opstelten het wegpesten 'niet stelselmatig'. 'Door de media-aandacht die de recente incidenten hebben gekregen wordt wellicht de indruk gewekt dat racisme en discriminatie in Duindorp breed verspreid zijn. Dat is bepaald niet zo', schrijft de minister. Volgens woningcorporatie Vestia zijn er niet drie, maar zes incidenten geweest in 2014.

Wel maatregelen

Tegelijkertijd schrijft Opstelten dat er wel maatregelen tegen de racistische incidenten worden genomen. 'Er is extra surveillance, onder meer door wijkagenten. Op het Tesselseplein is weer cameratoezicht ingesteld. De politie zet verder in op het onderzoeken van mogelijk door omwonenden gepleegde strafbare feiten tijdens onder meer bezichtingen van leegstaande woningen.'

Aanleiding voor de reportage van Omroep West op 17 april was een baksteen die bij een leegstaande woning door de ruit was gegooid. In de woning zou een allochtoon gezin gaan wonen.

Deel dit artikel: