Hardloopmaatjes mét en zonder beperking schitteren in Golden Ten loop in Delft

REGIO - DELFT: 4400 mensen trotseerden vandaag de regen en gingen hardlopen in Delft. Daar was de 27e editie van de Golden Ten Loop. Onder de deelnemers ook kinderen van het project 'Samen Sporten'. Een kind zonder beperking sport dan samen met een kind MET beperking.

Tijdens de warming-up vallen zij meteen op. 32 enthousiaste  kinderen met een beperking en hun hardloop maatjes. Zij dragen paarse shirts met de tekst: hardloop maatjes. Saskia (20) loopt samen met Menno, een 16 jarige jongen met een beperking.  ‘Wij gaan straks knallen’, zegt Saskia. ‘Ik heb er heel veel zin in’, voegt Menno toe. Zes weken lang hebben ze  getraind voor deze dag, de 1 kilometer loop. ‘Ik vind het gewoon super leuk om het te doen’ zegt Saskia. ‘Het is heel gaaf om iemand te helpen en zelf ook leuk bezig te zijn. Het is een win-win situatie.’

‘Het project Samen Sporten  is bedoeld om kinderen mét en zonder beperking in beweging te krijgen’, vertelt Myra Hillebrink van de organisatie. ‘Wij willen laten zien dat sport heel leuk is en dat op lange termijn  ook kinderen met een beperking bij een reguliere vereniging kunnen sporten’.

Aandacht voor elkaar

Het trainen gebeurt op een gevarieerde manier waarbij het plezier in het bewegen voorop staat. Er is aandacht voor samenspel, het omgaan met elkaar en elkaars beperkingen. Het is extra pittig voor de jongens en meisjes. Want de regen wordt alleen maar heftiger. Toch gaat het bij sommigen prima. ‘Wij zitten op schema’ zegt Saskia rennend.

Het woord maatjes krijgt een extra betekenis voor de 12-jarige Pieter en zijn 11-jarige hardloopmaatje Rense. Halverwege is  het duidelijk dat Rense het moeilijk heeft.  Pieter moedigt zijn maatje aan tot aan de finishlijn. Aan het eind wacht nog een medaille en bloemen  en als ze elkaar een dikke knuffel geven wordt duidelijk dat deze twee maatjes echt heel trots op elkaar zijn.

Deel dit artikel: