Dáár komen die mysterieuze gaatjes in T-shirts vandaan!

ZUID-HOLLAND - 'Waar komen toch die mysterieuze gaatjes in T-shirts vandaan?' De Noordwijkse dames Nel van Leeuwen en Toos Berkhout stelden die vraag ongeveer een jaar geleden aan de redactie van Omroep West.

Het bleek een vraag die meer mensen bezighield. Met 121.000 lezers was het bijna het best gelezen bericht van 2013. (Alleen een natte vrijpartij in een Delftse gracht trok meer lezers). En ook dit jaar is het bericht bezig de bezoekcijfers te domineren. Een week of twee geleden dook het bericht ineens weer op. Al meer dan 400.000 lezers van omroepwest.nl hebben zich dit jaar afgevraagd waar die T-shirtgaatjes toch vandaan komen.

Reden voor de redactie om deze tegel maar eens grondig te lichten. Er zijn honderden verklaringen binnengekomen voor 'de gaatjes', zoals het bericht op de redactie is gaan heten. Slijtage, motten, ruwe tafelbladen, het aanrecht, de kwaliteit, een riem of broek, het openen van een bierfles of pot met je T-shirt, de slider van de rits, en navelpluis. Zomaar een greep uit de stortvloed aan reacties die deze vraag opriep.

Ja, maar waar komen die gaatjes nou vandaan?

Maar waar komen die gaatjes nu écht vandaan? Onze verslaggever vertrok naar het Textielmuseum in Tilburg, samen met de Noordwijkse dames Nel van Leeuwen en Toos Berkhout, om deze kwestie tot op de bodem uit te zoeken.

Update 15 april 2015: De Rotterdamse wis- en scheikundedocent Karin den Heijer komt tot een andere conclusie dan het Textielmuseum. Met behulp van haar eigen garderobe deed ze onderzoek naar het gaatjesmysterie. Volgens haar komen de beschadigingen niet door de techniek, want de gaatjes komen telkens op dezelfde plek te zitten. Na verschillende tests komt ze tot de conclusie dat de schade wordt veroorzaakt door de broek, of broekriem. 

Deel dit artikel: