Instellingen

Wereldkampioenschap hockey in Den Haag officieel geopend

Opening WK hockey
Opening WK hockey
WK hockey - Opening - Willem Alexander
WK hockey - Opening - Willem Alexander
DEN HAAG - In het World Forum in Den Haag is vrijdag het wereldkampioenschap hockey geopend. Dat gebeurde in het bijzijn van koning Willem-Alexander. Den Haag is vanaf zaterdag zestien dagen lang gastheer van het WK.
Voorzitter Jan Albers van de KNHB gaf aan dat er voor de hockeybond met het dubbele WK een droom uitkomt. 'Het gaat niet alleen om hockey'', benadrukte hij.
'We willen ouders en kinderen uit alle lagen van de bevolking samenbrengen op allerlei gebieden. Hopelijk zal de de beweging die dit WK stuwt nadien blijven voortleven en als inspiratie kunnen dienen voor de organisatie van andere sporttoernooien.'

Applaus

Leandro Negre, de Spaanse voorzitter van de FIH, opende zijn speech met enkele volzinnen in het Nederlands. Daarvoor kreeg hij van de honderden aanwezigen een warm applaus.
'Dit is na Utrecht in 1998 het tweede dubbele WK in de geschiedenis van de FIH. Zestien jaar geleden was het een unieke ervaring en dat zal het nu ook weer zijn.' Aan het einde van de show verklaarde Negre als FIH-preses de wereldtitelstrijd voor geopend.

Officiële openingsceremonie

In het voormalig congresgebouw woonden 2000 mensen de officiële openingsceremonie bij. Burgemeester Jozias van Aartsen heette iedereen welkom in zijn stad. Het Nederlands Blazers Ensemble gaf een grote show.
Er was een speciale rol weggelegd voor de gouden mannenploegen uit 1973 en 1998, de vrouwelijke wereldkampioenen uit 1986 en de verliezend finalist van 1998.

Openingshandeling

Alle deelnemende teams waren uitgenodigd om de openingshandeling bij te wonen. Zij werden bij binnenkomst ontvangen door koning Willem-Alexander. Namens de huidige Nederlandse teams gaven Maartje Paumen en Robert van der Horst acte de presence.
Het WK wordt voor de dertiende keer georganiseerd. Nederland is twee keer eerder het organiserende land.

Live op TV West

TV West zendt vanaf aanstaande zaterdag alle 76 wedstrijden op het WK hockey live uit op televisie. Alle informatie tref je aan op de speciale WK hockey-pagina van Omroep West.