Taxichauffeurs geschorst om taxiservice-app Uber

DEN HAAG - DEN HAAG - Zes taxichauffeurs die voor Haagsche City Tax werken, zijn geschorst omdat zij ook voor de taxiservice-app Uber wilden rijden. Dit bevestigt het bedrijf aan Omroep West.
Volgens hun concurrentiebeding mag je niet voor een concurrerend bedrijf werken. 'Drie van de zes chauffeurs hebben inmiddels excuses gemaakt en mogen nog gewoon blijven werken voor ons bedrijf', legt Habib Soumanshahi van Haagsche City Tax uit.
'Maar van twee anderen heb ik het contract moeten ontbinden, omdat zij toch ook voor Uber wilden blijven rijden. Zij hebben hun kleding moeten inleveren', legt Soumanshahi uit. In het contract van Haagsche City Tax staat volgens Soumanshahi dat er niet voor concurrerende bedrijven mag worden gewerkt. 'Bij één ander beslis ik vandaag wat zijn toekomst is.'

Taxi bestellen via een app

Uber is een Amerikaans bedrijf dat een app aanbiedt, waarvoor chauffeurs zich kunnen aanmelden. Klanten kunnen via die app een taxi bestellen, waarna de chauffeur de melding krijgt dat er een rit beschikbaar is voor hem of haar. Sinds kort werkt deze app ook in Den Haag. Maar de nieuwe app is niet bij iedereen even goed gevallen.
Ook HTMC, een andere grote Haagse taxicentrale, wil haar chauffeurs verbieden voor Uber te werken. 'Wij hebben donderdag een algemene ledenvergadering, waarin we dit bespreken. Vooralsnog heb ik geen signalen dat chauffeurs van HTMC ook voor Uber willen rijden', zegt Theo Melchior, bestuurslid van HTMC. 'Sommige chauffeurs hebben de Uber-app wel geïnstalleerd, maar dat is meer uit nieuwsgierigheid', legt hij uit. Volgens hem gebruiken ze de app niet om taxiritjes binnen te halen.

Ze snijden zichzelf in de vingers

Overigens ziet niet elke taxibedrijf in Uber een bedreiging. 'Met commissie van twintig procent, die de chauffers afdragen aan Uber, snijden ze zichzelf in de vingers', legt Daniel van den Berg van de Hofstad Taxicentrale uit. 'Ik ga geen contracten ontbinden als zij voor Uber willen rijden, maar ik ben wel blij als iemand loyaal aan me blijft en besluit niet ook voor Uber te gaan rijden.'
Bij Niek van Leeuwen van Uber Nederland is het niet bekend dat contracten tussen taxicentrales en zelfstandige chauffeurs worden ontbonden. 'Ik vind het raar dat een centrale chauffeurs de kans ontneemt om op verschillende manieren inkomsten te genereren.' Overigens denkt hij wel dat hier een oplossing voor komt. 'In Amsterdam en Rotterdam hebben taxichauffers hier ook oplossingen voor gevonden.'

Wet kan worden aangepast voor Uber

Minister Kamp van Economische Zaken liet dinsdag weten dat hij eventueel bereid is om de wet aan te passen in het voordeel van de taxi-app Uber, mocht een rechter op basis van bestaande wetten Uber verbieden. Deze huidige wetten mogen volgens Kamp innovatieve toepassingen niet belemmeren.