Instellingen

Overzicht: nieuwe schaatstempel houdt gemoederen al jaar bezig

Artist Impression Transportium Zoetermeer
Artist Impression Transportium Zoetermeer
ZOETERMEER - Bij de schaatsbaan TranSportium en de gemeente Zoetermeer ontstond woensdagmiddag blijdschap toen bekend werd dat het Icedôme in Almere van de baan is. Er is een kans dat Zoetermeer nu toch de nieuwe schaatstempel van Nederland krijgt.
Naast Zoetermeer en Almere was ook Heerenveen in de race om het schaatspaleis te bouwen. Het hele proces is al een jaar bezig. Een overzicht:

2013

- 8 maart: Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF gaan samen bepalen waar de nieuwe nationale schaatsbaan komt. Ze hebben de keuze uit drie plannen die het afgelopen jaar zijn ingediend: een nieuw Thialf in Heerenveen, Icedôme in Almere en TranSportium in Zoetermeer.
- 21 mei: Een rapport van de KNSB lekt uit. Daarin staat dat de keuze is gevallen op Almere. Dat leidt tot boze reacties uit Friesland en Zoetermeer.
- 25 mei: KNSB en NOC*NSF stellen het besluit over de locatie van de schaatsbaan uit. Ze wachten op een onderzoek naar de financiële haalbaarheid van de drie plannen. De voorlopige gunning moet op 8 augustus bekend worden gemaakt.
- 3 juni: Almere presenteert de plannen voor de Icedôme. Burgemeester Annemarie Jorritsma zegt dat de bouw hoe dan ook doorgaat, ook als de stad niet het topsportcentrum wordt. Het complex, dat wordt gebouwd langs de A6, moet in 2016 klaar zijn.
- 7 juli: De initiatiefnemers van Icedôme Almere leggen de KNSB een ultimatum op. Ze eisen binnen enkele dagen een besluit over de locatie van de schaatsbaan. Als de bond dat niet doet, volgt er een kort geding.
- 19 juli: De rechter geeft de KNSB en NOC*NSF een paar dagen de tijd om bekend te maken waar de nieuwe schaatstempel van Nederland komt te staan.
- 26 juli: KNSB en NOC*NSF hakken de knoop door: Icedôme in Almere wordt de schaatstempel. Heerenveen en Zoetermeer gaan in beroep.
- 24 augustus: KNSB-baas Doekle Terpstra komt onder vuur. Naar buiten heeft hij kritiek op de keuze voor Almere, maar het AD schrijft dat hij het er intern mee eens blijkt. Een week later stapt hij op.
- 11 september: KNSB en NOC*NSF wijzen de bezwaren van Zoetermeer en Heerenveen af. Daarmee komt Icedôme een stap dichterbij.

2014

- April: Scheurtjes in de plannen voor Icedôme. KNSB en NOC*NSF zeggen dat ze meer tijd nodig hebben voor een definitief besluit. Naar buiten spreken de bonden vertrouwen uit in de plannen.
- 4 juni: KNSB en NOC*NSF trekken alsnog hun handen af van de baan in Almere omdat het consortium achter de Icedôme niet de benodigde middelen bij elkaar heeft gekregen.