Instellingen

Dichter Leo Vroman krijgt beeld in Gouda

GOUDA - Kunstenaar Jeroen Henneman gaat een beeld van dichter Leo Vroman maken. Het beeld komt te staan in Vromans geboortestad Gouda en wordt op 10 april 2015 onthuld, op de 100ste geboortedag van de in februari overleden dichter.
Uit vijf inzendingen heeft een jury onder voorzitterschap van de Goudse burgemeester Milo Schoenmaker unaniem voor Henneman gekozen. De kunstenaar is bekend van het monument De Schreeuw voor Theo van Gogh en zijn portret dat hij van koningin Beatrix maakte.
'Het werk van Henneman is van een artistiek hoge kwaliteit. Humor en helderheid zijn beide aanwezig', liet directeur Gerard de Kleijn van Museum Gouda donderdag namens de jury weten. Henneman zegt over Vroman: 'Zijn nooit vergeten regels, zijn heldere lijnen, zijn prominent aanwezige handen vormen voor mij een motivatie om Leo Vroman te herinneren en te verbeelden.'

Gedicht 'Vrede'

De Gouwenaar stierf in februari op 98-jarige leeftijd in zijn woonplaats in de Verenigde Staten. Vroman was een van Nederlands grootste dichters. Hij was bij het grote publiek vooral bekend om zijn gedicht 'Vrede'. De dichter won verschillende literaire prijzen voor zijn werk, waaronder de P.C. Hooftprijs in 1964.