Studenten Universiteit Leiden vervalsen 'historische' brief

LEIDEN - Wat een bijzondere ontdekking van een brief uit de 18e eeuw leek, blijkt in werkelijkheid een onderdeel van een project van 10 eerstejaars studenten te zijn. De brief, van de zoon van de Amerikaanse wetenschapper Benjamin Franklin, blijkt nep te zijn.
Op internet en op de Universiteit Leiden was er behoorlijk wat opwinding over de vondst van de twee studentes uit Den Haag. Ze beweerden de brief gevonden te hebben in een wetenschappelijk boek uit de 18e eeuw over elektriciteit.
De door de studenten gemaakte brief van de zoon van Franklin zou aantonen dat zijn vader wel degelijk het roemruchte 'vlieger-experiment' heeft uitgevoerd. Daarmee liet hij destijds zien dat er een verband is tussen bliksem en elektriciteit. Maar in de wetenschap is er altijd grote twijfel geweest of Franklin dit experiment daadwerkelijk heeft uitgevoerd. Het zou waarschijnlijk zijn leven hebben gekost.   

Franklin was berucht vervalser

Doel van de studenten was om te onderzoeken of een neppublicatie op internet voor waar aangenomen zou kunnen worden. Benjamin Franklin was zelf ook een berucht vervalser en waarschijnlijk heeft hij zo zelf zijn beroemde 'vlieger-experiment' de wereld in geholpen.