Instellingen

Gestolen examens Ibn Ghaldoun gebruikt in Alphen, Leiden en Zoetermeer

ALPHEN AAN DEN RIJN - Van de examens die vorig jaar mei gestolen werden op het Ibn Ghaldoun in Rotterdam zijn er tenminste vijf gebruikt op een school in Alphen aan den Rijn. Ook op twee scholen in Zoetermeer en Leiden is een gestolen examen gebruikt. Dat zegt het Openbaar Ministerie tegen Omroep West. Het OM wil niet bekend maken om welke scholen het gaat.
De zeven leerlingen van een school in Alphen, Zoetermeer en Leiden staan deze maand terecht in een zogenoemde Taakstraf OM-zitting. Het OM eist taakstraffen tegen 37 leerlingen die de examens van het Ibn Ghaldoun hebben gebruikt.
De leerlingen kunnen rekenen op taakstraffen tot maximaal 60 uur, zegt het OM. De zittingen worden in juni gehouden. Eén jongere moet zich volgens justitie verantwoorden voor de kinderrechter. Hij wordt ervan verdacht dat hij bedreigingen heeft geuit om de gestolen examens in zijn bezit te krijgen. Drie jongeren moeten zich melden bij HALT.
De diefstal van de eindexamens werd mei vorig jaar ontdekt, nadat het eindexamen Frans via internet werd gepubliceerd. Uiteindelijk bleken er op de Rotterdamse school 27 eindexamens van vwo, havo en mavo via het dak van de school uit de kluis gestolen.
In februari werden negen meerderjarige examenfraudeurs van de Ibn Ghaldoun veroordeeld tot taakstraffen van tussen de 130 en maximaal 170 uur. Drie van de leerlingen kwamen uit Delft, Den Haag en Zoetermeer.