Instellingen

Nederlandse dames plaatsen zich voor halve finale

DEN HAAG - De Nederlandse hockeysters lijken in fysiek en mentaal opzicht klaar voor de wereldtitel. De manier waarop Oranje zaterdagavond concurrent Australië met 2-0 opzij zette, was indrukwekkend.
De ploeg van bondscoach Max Caldas was lange tijd de mindere ploeg, maar kon na de rust op basis van een uitstekende conditie en mentaliteit alsnog de vierde WK-zege op rij afdwingen. Daarmee plaatste Oranje zich vroegtijdig voor de halve finales.
Nederland beleefde zaterdagavond een onrustige beginfase. Al in de eerste minuut moest keepster Joyce Sombroek haar eerste redding verrichten. Aanvoerster Maartje Paumen moest kort daarna al voor 2 minuten naar de kant, nadat ze te lang treuzelde bij een Australische strafcorner. Door snel uitlopen van Eva de Goede kon Oranje de eerste korte hoekslag van het duel afdoende ontregelen.

Australië sterker

Australië kreeg opvallend veel ruimte om aanvallende acties te maken en in de Nederlandse cirkel door te dringen. Dankzij Sombroek leverde ook de tweede strafcorner van Australië, met Anna Flanagan als topschutter, geen schade op. Gestuwd door de individuele klasse van met name Lidewij Welten kreeg het nerveus ogende Oranje nadien ook de eerste kansen. Kim Lammers en Kelly Jonker kwamen van dichtbij niet tot scoren.
Australië bleef ondanks de opleving bij Nederland tot aan de rust de betere ploeg. In de 32e minuut moest Sombroek opnieuw ingrijpen na een gevaarlijke doelpoging van Emily Hurtz.

Nederland topfit

Na de pauze liet het topfitte Nederland zich onder aanvoering van Ellen Hoog aanvallend veel meer gelden. Jonker (twee keer net niet) en Paumen (twee strafcorners net naast) waren dicht bij de openingtreffer.
Maar uiteindelijk bezweek Australië onder de aanhoudende druk van het gretige Oranje. Uit een schitterende backhandpass tikte Kim Lammers, die na het WK stopt bij de nationale ploeg, beheerst in (1-0). Australië wankelde, overleefde enkele strafcorners, maar ging uiteindelijk door een trefzekere actie van Naomi van As knock-out: 2-0.