Instellingen

Laatse eredienst: Vredeskapel sluit noodgedwongen de deuren

Einde voor Haagse Vredeskapel
DEN HAAG - Een van de oudste protestantse kerken in Den Haag heeft op zondag de deuren gesloten. De Vredeskapel in de wijk Archipel heeft op deze Eerste Pinksterdag voor het laatst een eredienst gehouden. De belangstelling was groot.
Speciaal voor deze gelegenheid werd het doopvont van koning Willem III uit de kelder te voorschijn gehaald. Hiermee zijn prinses Wilhelmina en prinses Juliana ooit nog gedoopt.
Voorganger Casper van Dongen doopte tijdens de dienst de aanwezige kerkgangers door de voorste rijen mensen te besprenkelen met wijwater. Daarbij verhief zijn stem met de woorden: ‘Sta op, sta op, sta op!’ Van Dongen:  ‘Dat gaf ze hopelijk een zetje om verder te gaan en er een beetje lol en lef in te houden.’

Pijnlijk

Sommige kerkgangers komen al hun hele leven in de Vredeskapel. Voor hen is het afscheid pijnlijk. Toch zit er niets anders anders op voor de protestantse gemeente, want er is onvoldoende geld om twee kerken open te houden.
Het monumentale pand blijft dankzij Stichting Vredeskapel wel behouden voor de wijk. Vanaf 1 juli organiseren zij culturele activiteiten in het centrum. Ook blijft er ruimte voor bezinning.