Nederlandse hockeyers met zevenklapper naar halve finale WK hockey

DEN HAAG - De Nederlandse hockeyers hebben zondag bij het WK in Den Haag nog een beetje extra vertrouwen kunnen tanken. Oranje was in de vierde groepswedstrijd veel te sterk voor Zuid-Afrika (7-1).
Nederland had aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen bij de laatste vier. Een remise tegen het zwakke Zuid-Afrika was echter allerminst de bedoeling van Van Ass. De baas van Oranje wilde tegen de nummer 12 van de wereldranglijst frank en vrij hockey zien, met veel doelpunten om het enthousiaste thuispubliek in het volle ADO-stadion te vermaken.
Bij de rust leidde de oppermachtige thuisploeg al met 4-0. Seve van Ass opende het doelpuntenfestijn in de 3e minuut waarna ook Valentin Verga, Jeroen Hertzberger (eerste strafcorner, met Van der Weerden op de bank) en Robbert Kemperman ook tot scoren kwamen.

Zuid-Afrika scoort eerste doelpunt van WK

Na de pauze, met reservedoelman Pirmin Blaak voor Jaap Stockmann in de 54e minuut, voerden opnieuw Kemperman, centrumspits Billy Bakker (met zijn eerste WK-treffer) en Sander Baart de score verder op. Enig minpuntjes voor Van Ass: de tegentreffer van Zuid-Afrika en de twee gemiste strafcorners van Van der Weerden.
Met 12 punten kwalificeerde de ploeg van bondscoach Paul van Ass zich vroegtijdig voor de halve finales. In het afsluitende pouleduel dinsdag met Nieuw-Zeeland kan Oranje zonder stress het samenspel nog wat verder ontwikkelen, om er dan in de halve eindstrijd echt te staan.