'Haagse partijen sluiten Pinksterakkoord, nieuw college nu echt dichtbij'

DEN HAAG - De vijf onderhandelende partijen hebben maandag een akkoord gesloten over de vorming van een nieuwe college in de Haagse gemeente. D66-formateur Tom de Bruijn wordt zelf wethouder in Den Haag, dat schrijft het AD.

Het coalitie-akkoord zou vanaf woensdag worden voorgelegd aan de fracties van D66, PvdA, Haagse Stadspartij, VVD en CDA. Donderdag of vrijdag denkt het nieuwe stadsbestuur haar plannen te kunnen presenteren.

De liberale partijen zijn blij met de nadruk die het Haagse akkoord legt op economische ontwikkeling en lastenverlichting. De belasting voor bedrijven zou een beetje omlaag gaan en zzp'ers krijgen een zogenoemde 'belastingpauze.'

De PvdA en de Haagse Stadspartij hebben op sociaal vlak en op het gebied van wonen veel binnengehaald. Er gaan vele miljoenen extra naar de armoedebestrijding, het opknappen van sociale woningen en de aanpak van wijken als Laak en Mariahoeve. Ook voor het stimuleren van de lokale werkgelegenheid wordt fors geld uitgetrokken.

Hoteltoren

De vijf partijen hebben ook besloten dat de omstreden Scheveningse hoteltoren van 90 meter hoog van de baan is. Ook de controversiële kap van bijna 200 bomen aan de Laan van Meerdervoort gaat voorlopig niet door.

De enige nog onbekende wethouder in het nieuwe stadsbestuur is D66-formateur Tom de Bruijn zelf. Hij verlaat daarvoor de Raad van State.

Vorige week meldde Omroep West al dat een nieuwe variant van het cultuurpaleis 20 tot 25 miljoen euro duurder zou worden. Dat blijkt uit een ambtelijk advies aan de onderhandelaars.

Deel dit artikel: