Oranjespelers Janmaat en van Persie krijgen kite op hun hoofd

Estland-Nederland - Daryl Janmaat
Estland-Nederland - Daryl Janmaat
DEN HAAG - De Haagse Daryl Janmaat en Robin van Persie kregen maandag op Ipanema-beach in Brazilië een kite op hun hoofd. De twee basisspelers van Oranje mankeren nauwelijks iets en kwamen met de schrik vrij.
‘Ik kreeg een kite op mijn hoofd. Er was een man aan het kitesurfen en die viel precies op de plek waar ik stond, dat was even minder. Gelukkig valt de schade mee. Er is niets aan de hand’,  zegt Janmaat bij de NOS.
Sommige voetballers van het Nederlands elftal koelden maandag na de training af in zee. Anderen liepen net als bondscoach Louis van Gaal alleen maar even op het strand. Behalve een botsing met een kitesurfer leidde dat tot chaotische taferelen toen ze herkend werden.

Bijna uit de hand gelopen

‘Even leek de situatie niet onder controle,’ zei Wesley Sneijder over de massale aandacht die hij en zijn ploeggenoten van de aanwezige Brazilianen op het strand kregen. ‘Maar iedereen bedoelde het goed.’
Het Nederlands elftal valt de laatste grote toernooien op door de relaxte manier waarop de ploeg zich voorbereidt. De spelers begeven zich voortdurend onder de mensen. Waar veel landenploegen het platteland opzoeken, daar kiest Oranje nadrukkelijk voor de stad. Tijdens het WK in Zuid-Afrika 4 jaar geleden sliep het Nederlands elftal in hartje Johannesburg.

Cultuur snuiven

Veel spelers van Oranje brachten maandag nog een bezoek aan het beroemde Christusbeeld op de 710-meter hoge Corcovado-berg. Twee jaar geleden tijdens het EK reisde de hele selectie naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Tijdens het vorige WK in Zuid-Afrika bezocht het Nederlands elftal Robben-eiland, waar onder anderen Nelson Mandela lang gevangen zat.