Leerlingen Ashram College en Scala College in Alphen betrokken bij examenfraude

Scala college Alphen aan den Rijn
Scala college Alphen aan den Rijn
ALPHEN AAN DEN RIJN - De examens die vorig jaar gestolen zijn op het Ibn Ghaldoun in Rotterdam zijn gebruikt op het Ashram College en het Scala College in Alphen aan den Rijn. Dat blijkt uit een reactie van de scholen op het bericht dat leerlingen van scholen in Alphen betrokken zijn bij de examenfraude.
Het gaat in totaal om vijf leerlingen uit Alphen aan den Rijn. Waarschijnlijk zaten ze alle vijf op het Ashram College of het Scala College. De vijf zullen deze maand terechtstaan in een 'Taakstraf OM-zitting.' Het OM eist taakstraffen tegen in totaal 37 leerlingen die de examens van het Ibn Ghaldoun hebben gebruikt.
In de zomer en het najaar van 2013 heeft de Onderwijsinspectie onderzoek naar de leerlingen gedaan en de scholen ingelicht, zegt Jan-Willem Swane van de Onderwijsinspectie. 'Wij hebben geadviseerd de diploma's van deze leerlingen in te trekken. De schooldirectie is verantwoordelijk voor het daadwerkelijk intrekken van een diploma.' De scholen willen niet bevestigen wat er met de diploma's gebeurd is of gaat gebeuren. Volgens een verklaring doen de scholen 'recht aan zowel de leerlingen als de waarde van het diploma'.
In mei vorig jaar werd de diefstal van de examens op het Ibn Ghaldoun in Rotterdam ontdekt. De leerlingen van de Rotterdamse school hebben de gestolen documenten daarna ook gedeeld met leerlingen van het Ashram en Scala College.

Ashram College eerder in opspraak

Het Ashram College in Alphen aan den Rijn raakte dit jaar al eerder in opspraak. Begin dit jaar werd er cocaïne gestolen tijdens voorlichtingslessen.