Instellingen

Buren vermiste vrouw: 'dochter nam in paniek doodzieke moeder mee'

RIJNSATERWOUDE - De buren van de vermiste 80-jarige Margarethe Brouwer en haar gearresteerde dochter Nadja denken wel te weten wat er is gebeurd. Geen moord maar paniek uit zorg om een doodzieke en dementerende moeder.
 'Nadja zorgde dag en nacht voor haar terminaal zieke moeder', zegt één van de buren die niet bij naam genoemd wil worden. 'Ik denk dat zij in paniek was en dat zij haar moeder heeft meegenomen.'Ook andere buren geven een beeld van het drama dat zich in Rijnsaterwoude heeft afgespeeld: een moeder die haar laatste dagen sleet met een dochter die haar niet los kon laten.

Conflict met tehuis

'Margarethe was doodziek en lag al aan het infuus en de zuurstof',  zegt een buurtgenoot die al dertig jaar naast Margarethe woont.  'Nadja heeft haar weer naar huis gehaald na een conflict met het tehuis waar Margarethe woonde.  Sindsdien zorgde zij dag en nacht voor haar.'
Beide vrouwen uit Rijnsaterwoude werden sinds 13 mei vermist. De politie startte een onderzoek en maakte zich al snel zorgen om de gezondheid van moeder en dochter. 

Zondag aangehouden

Dinsdag meldde de politie dat dochter Nadja afgelopen zondag in Velsen is aangehouden.  De auto waarin beide vrouwen waren vertrokken is wel aangetroffen maar van moeder geen enkel spoor.  Gezien de zorgelijke toestand waarin mevrouw Brouwer verkeerde houdt de politie er ernstig rekening mee dat zij inmiddels is overleden.

'Geval apart'

De buren laten dinsdagavond doorschemeren dat dochter Nadja een 'apart geval' is, maar met de beste bedoelingen. Niemand denkt dat zij haar zieke moeder iets heeft aangedaan, ook al is zij aangehouden als verdachte in verband met de vermissing van haar moeder.
'Het is goed dat zij is gevonden, wat zij ook heeft gedaan', zegt een buurvrouw. 'Ik hoop dat de rechter mild voor haar zal zijn.'