Zaak Anneke van der Stap verder: 'wurging is optie, maar staat niet vast'

RIJSWIJK - Met de handen rond de hals gevouwen 'en zo, met de duimen drukkend.' Een oud-gevangene liet dinsdag bij het gerechtshof zien hoe Ronald P. hem de moord op Anneke van der Stap voordeed. 'Zijn donkere ogen en de luchtigheid waarmee hij alles vertelde, dat maakte veel indruk op me.'
Dinsdag is bij het gerechtshof in Den Haag het hoger beroep begonnen tegen Ronald P. uit Delft. P. Werd eerder in de Puttense moordzaak veroordeeld tot 15,5 jaar cel voor de moord op Christel Ambrosius in 1994. Maar het Openbaar Ministerie denkt dat P. in 2005 ook de 22-jarige Anneke van der Stap heeft vermoord.
Aan een mede-gevangene heeft hij laten zien hoe hij dat had gedaan. In zijn busje, hij stond achter Anneke. 'Toen hij het voordeed leek het alsof hij weer in dat moment zat', zei die mede-gevangene dinsdag bij het gerechtshof. Maar van wurging heeft P. niet gesproken, 'hij heeft alleen die beweging voorgedaan'.

Sectie op het lichaam

Het lichaam van Anneke was al grotendeels ontbonden toen ze na elf dagen vermissing werd gevonden. De patholoog die een dag later sectie verrichtte, had het daarom extra moeilijk. 'Bij een, excuses voor de formulering, 'vers' lichaam kan ik aan bijvoorbeeld bloedingen nog allerlei scenario's vaststellen of uitsluiten. Nu kon ik voor elk antwoord ook vijf nieuwe vragen bedenken. Het lichaam was simpelweg te ver vergaan.
Een radioloog ontdekt een ruwrandig vlak aan een botje in het strottenhoofd. Dat kan duiden op een breuk. 'Als een oor van een kopje breekt, is het oor er niet altijd meer. Maar je kunt aan het kopje wel zien dat het er ooit was.' Het Openbaar Ministerie denkt dat het komt omdat Anneke's keel is dichtgeknepen. De patholoog: 'Dat breukvlak verbaasde me wel, want bij jongen mensen is het strottenhoofd vaak nog flexibel, dat veert mee en breekt niet zo snel.'

Wurging is optie maar staat niet vast

Ook de radioloog durft niet te garanderen dat het om een breuk gaat. 'Daarvoor heb ik dat mogelijk afgebroken stuk nodig, en dat is er niet.' Een val of klap kan de breuk ook veroorzaakt hebben. 'Een zwiepende tak', vraagt de advocaat van P.. 'Het zou wel toevallig zijn als die precies alleen dat diepgelegen botje raakt, maar het zou kunnen.' De patholoog weet ook: 'Muizen vinden kraakbeen ook heerlijk.'
Dat Anneke door wurging om het leven is gekomen is dus een mogelijkheid, maar staat niet vast. Daarom werd P. twee jaar geleden door de rechter ook vrijgesproken. Er zijn aanwijzingen dat hij bij de dood van Anneke betrokken is, maar zolang niet vaststaat wat er met haar is gebeurd, kan P. ook niet worden veroordeeld voor moord.
Het Openbaar Ministerie hoopt dat alles bij elkaar, de verklaring van de getuige en de verklaringen van de deskundigen, ervoor zorgt dat het hof verwurging de meest voor de hand liggende optie vindt. Volgende week woensdag komt de advocaat-generaal met haar strafeis. Voor de rechtbank eiste het OM levenslang.