Nieuw college: oplossing voor de Scheveningse pier

DEN HAAG - Er moet een oplossing komen voor de Scheveningse pier. Dat hebben D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij die het nieuwe college van Den Haag willen vormen afgesproken. De partijen concluderen dat de situatie van de pier uitzichtloos is, zo staat in het concept-akkoord.

De VVD wordt de komende vier jaar verantwoordelijk voor Scheveningen en dus ook voor de pier. De liberalen hebben in hun verkiezingsprogramma staan dat zij willen dat de gemeente de pier koopt en sloopt. Er moet een nieuwe wandelpromenade ter hoogte van het Kurhaus voor terugkomen. Een opgeknapte pier zou het ondernemingsklimaat op Scheveningen ten goede komen, zo vindt de VVD. 

'Situatie pier uitzichtloos'

Zover gaat het collegeakkoord niet. Maar wel stellen de partijen dat de gemeente moet zoeken naar een oplossing voor de pier omdat de situatie uitzichtloos is.

De gemeente Den Haag heeft de pier in oktober vorig jaar gesloten omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden door achterstallig onderhoud. Na het faillissement van de pier valt het bouwwerk onder de verantwoordelijkheid van een curator die het tot nu toe niet is gelukt om de pier te verkopen. 

Naast Scheveningen krijgt de VVD de stadsontwikkeling van de binnenstad, de Internationale Zone en bedrijventerrein de Binckhorst onder zijn hoede. Ook de aanpak van het Oude Centrum waar bewoners veel last hebben van onder andere prostitutiestraat de Doubletstraat wordt de verantwoordelijkheid van de liberalen. De VVD verliest de portefeuille Financiën. Deze gaat naar D66, zo is de verwachting.

Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij zal de trekker worden van het cultuurpaleis ‘nieuwe stijl’. Het huidige ontwerp gaat van tafel en daarvoor in de plaats komt een nieuw ontwerp, waarbij het Spuiplein niet volgebouwd wordt. Ook zal Wijsmuller verantwoordelijk worden voor het cultuurbeleid in Den Haag.

Presentatie akkoord

D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij onderhandelen sinds half april over een nieuw college. Dit weekend hebben de partijen een akkoord gesloten dat dinsdagavond aan de fracties van de beoogde coalitie is voorgelegd. Naar verwachting donderdag of uiterlijk vrijdag wordt het akkoord officieel gepresenteerd.

Deel dit artikel: