Angst voor verdwijnen vreugdevuren Scheveningen en Duindorp

DEN HAAG - De organisatoren van de vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp zijn bang voor het verdwijnen van hun traditie. 'Na Sinterklaas ligt er wéér een Nederlandse traditie letterlijk onder vuur: de vreugdevuren op Scheveningen', schrijven zij op hun Facebookpagina 'Red de Scheveningse vreugdevuren'.
Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) zei dinsdag maatregelen te willen nemen die de veiligheid rondom de vuren moet vergroten. Zo moet het publiek, dat jaarlijks massaal toestroomt, een grotere afstand tot het vuur bewaren. Ook wil de burgemeester strengere afspraken maken over de hoogte en de stabiliteit van de torens. Die torens bestaan voornamelijk uit pallets. Scheveningen en Duindorp strijden jaarlijks om  welke wijk de hoogste toren - en dus het hoogste vuur - kan bouwen.
'De gemeente Den Haag wil een beperking op de hoogte, waarmee de strijd tussen Duindorp en Scheveningen om het hoogste vreugdevuur voorgoed dreigt te verdwijnen', schrijven de initiatiefnemers van de actie. 'Niet de hoogte van de stapel bepaalt de veiligheid', zeggen zij, 'maar de veiligheidsmaatregelen rondom het bouwen van de vreugdevuren.' Wat hen betreft blijft de traditie exact zoals ze nu is.