Oproep voor demonstratie in Den Haag tegen sjiieten

DEN HAAG - Op internet wordt op dit moment opgeroepen om vrijdag bij de Iraakse ambassade in Den Haag te demonstreren tegen de sjiieten in Irak en Syriƫ. Volgens het bericht wil de organisatie steun betuigen aan soennitische moslims in Irak.

De oproep wordt gedaan op een Facebookpagina met de naam 'Shaam al-Ghareeba 9'. Volgens de pagina zijn zij niet de organisatie, maar slechts een platform voor het bericht. Mensen die mee willen demonstreren worden opgeroepen 'vrijdagmiddag na het gebed vrij te houden'. Nadere informatie wordt volgens het bericht later nog verstrekt.

De Iraakse regering is de laatste jaren zeer impopulair onder soennieten. In die regering zitten vooral sjiitische politici. De groep soennieten in Irak voelt zich bedreigd sinds de val van Saddam Hoessein en op dit moment verovert de extreme soennitische terreurorganisatie ISIS met bloedige slachtpartijen terrein in zowel Irak als Syrië. De organisatie wil in de landen een streng Islamitisch bewind invoeren.

Het bericht op Facebook heeft als kop 'Open oproep protest voor Ahle Sunnah in Irak!'. Ahl as-Sunnat is de stroming van een grote groep moslims wereldwijd.

Deel dit artikel: