Hoe kom ik van die gore haringlucht af?

Bezoekers eten haringen tijdens Vlaggetjesdag
Bezoekers eten haringen tijdens Vlaggetjesdag
DEN HAAG - Nog voordat je gesprekspartner zijn mond opentrekt, ruik je het al. Een penetrante, zilte, bijna rotte lucht. Een broodje haring kan de haringeter urenlang blijven achtervolgen. Maar valt er eigenlijk iets tegen te doen?
Vorige week was het zover. Met de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag ging het haringseizoen officieel van start. Sindsdien is de vette Hollandse Nieuwe overal in het land te krijgen. Genieten. Of toch niet?
'Wat te doen aan een penetrante haringgeur uit je mond?’, vraagt iemand op een forum. Peterselie eten, zegt Monique van Brussel van M2 tandartsen in Oegstgeest. ‘Een flinke mond vol, goed kauwen en het dan uitspugen. Dat neutraliseert de geur.’

Tong schrapen

Ook goed poetsen, stoken en je tong schrapen kan de geur wat verminderen, zeggen verschillende mondhygiënisten. ‘Zorg dat je mond vooraf gereinigd is’, adviseert de Haagse mondhygiënist Nancy Lahnstein. ‘Als er al bacteriën in je mond zitten, kan dat chemische reacties opleveren waardoor de geur nog sterker wordt.’
Volgens geurdeskundige Egon Peter Köster is het voor de haringeter zelf lastig te bepalen of die naar haring ruikt. ‘Je bent één met de geur geworden en hebt het zelf niet meer door.’ Zijn advies is daarom: 'Eet met zijn allen haring, dan heb je het niet meer door.'

Heldhaftigheid

Toch is het, ondanks de penetrante geur, niet gek dat veel Nederlanders haring lekker vinden, zegt Köster. ‘Het is een soort heldhaftigheid. De textuur, het mondgevoel en de zoute smaak vinden we lekker. De beetje rare geur nemen we dan op de koop toe.’
Parodontoloog Edwin Winkel gooit alle goedbedoelde adviezen gelijk overboord. Veel meer dan je tanden poetsen en je tong schoonmaken, kun je niet tegen de geur doen, zegt hij. Volgens Winkel is er nooit onderzoek gedaan naar de geur van haring en valt er daarom weinig over te zeggen.