Timmermans: demo ISIS-aanhangers is zaak burgemeester Van Aartsen

DEN HAAG - De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen moet bezien of een mogelijke demonstratie van ISIS-sympathisanten vrijdag bij de ambassade van Irak wel of niet kan doorgaan. Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag op vragen van de ChristenUnie. Die partij wil de betoging verbieden.

Timmermans wees erop dat er in ons land het recht op demonstratie bestaat. En als sympathisant maak je je nog niet schuldig aan terrorisme, voegde hij eraan toe. Verder is volgens hem nog onduidelijk hoeveel animo er voor de demonstratie bestaat.

De gemeente Den Haag sluit zich bij de lezing van Timmermans aan. 'Er zijn geen wettelijke gronden die het mogelijk maken om deze demonstratie op voorhand te kunnen verbieden. Wat wel kan is dat we heel scherp zijn in de voorwaarden die we aan de demonstranten stellen.' Zo wordt de betogers expliciet verboden om op te roepen tot geweld en ongeregeldheden te veroorzaken.

Massa executie

Dinsdag verscheen op internet een oproep om mee te demonstreren tegen sjiieten in Irak en Syrië. De radicaalislamitische ISIS heeft in korte tijd een deel van Noord-Irak veroverd en op grote schaal mensen geëxecuteerd. De soennitische terreurbeweging maakt zich schuldig aan de 'gruwelijkste barbarij', aldus Timmermans. Haar snelle opmars heeft velen verrast.

Deel dit artikel: