Groen licht voor nieuw college Den Haag

DEN HAAG - Het nieuwe stadsbestuur van Den Haag kan aan de slag. De leden van alle partijen die wethouders leveren stemden dinsdagavond in met het coalitieakkoord.

Verspreid over Den Haag kwamen de achterban van D66, Haagse Stadspartij, PvdA, VVD en CDA bij elkaar. En iedereen was enthousiast over het coalitieakkoord ‘Vertrouwen op Haagse kracht’ dat de onderhandelaars van die partijen vorige week sloten.

De leden van HSP en PvdA moesten formeel ook instemmen met de leidraad van de vijf partijen.

Minder wethouders

De leden van de PvdA waren in Concordia aan het Hoge Zand erg lovend over het bereikte resultaat. De sociaal-democraten verloren fors bij de verkiezingen, ze haalden vier jaar geleden tien zetels en in maart slechts zes. De PvdA levert dan nu ook geen drie wethouders meer, maar een: Rabin Baldewsingh. Hij zei dat hij nog wel zijn uiterste best had gedaan om nog een zetel in het college te bemachtigen, maar dat dit er niet in zat.

Daarom had hij een zware portefeuille bedongen en ook gekregen, met onder meer sociale zaken, werk, integratie, sport en de gemeentelijke organisatie. Op de vraag van een van de leden of dit niet té zwaar is, antwoordde Baldewsingh dat hij ‘zijn ballen uit zijn lijf gaat werken’. De wethouder: ‘I’m gonna kick some ass’.

Afblazen cultuurpaleis

Ook vertelde hij dat de collegeonderhandelingen aanvankelijk stroef verliepen. Maar dat de sfeer verbeterde nadat er een akkoord was over het afblazen van de bouw van het cultuurpaleis. In plaats van een nieuw gebouw van 181 miljoen euro, wordt onderzocht of er een compleet nieuw plan kan komen voor het verbeteren van het Wijnhavenkwartier. Daarbij zouden de bestaande panden van de culturele instellingen kunnen worden gerenoveerd. Wel komt er op het Spuiplein een cultureel complex voor het Residentie Orkest, het Koninklijk Conservatorium en het Nederlands Danstheater.

De leden van de PvdA waren vooral enthousiast over de grote aandacht die gaat naar de bestrijding van armoede en het creëren van werkgelegenheid.

HSP-leden ook akkoord

Ook de leden van de Haagse Stadspartij stemden in met het coalitieakkoord. Zij waren bij elkaar gekomen in het oude gebouw van Europol aan de Raamweg. Alle leden, op drie na, steunden de afspraken. Tevreden zijn ze met het van tafel gaan van het oude plan van het cultuurpaleis.

Partijleider van de HSP, Joris Wijsmuller, krijgt dit dossier als wethouder in portefeuille. Hij zei dat hij liever had gehad dat het Koninklijk Conservatorium op zijn huidige plek blijft en dat het pand wordt opgeknapt. ‘Maar het naar het centrum komen van het Conservatorium is een concessie die ik in de onderhandelingen heb moeten doen.’

Na zomer aan de slag

Wijsmuller wil na de zomer direct aan de slag met het Spuiforum 2.0, zoals de oppositie het plan inmiddels noemt. ‘We hebben afgesproken dat we niet meer dan een jaar vertraging oplopen ten opzichte van de planning van het vorige Spuiforum. Tijd is mijn grootste vijand en dus wil ik snel aan de slag.’

Wel willen de leden dat er snel een nieuwe naam wordt bedacht voor het nieuwe plan. ‘We moeten de term Spuiforum 2.0 veroordelen,’ zo zei een partijlid. Ook moet er beter uitgelegd worden wat het nieuwe plan anders maakt dan het oude. ‘Want er is nog veel onduidelijkheid over in de stad.’ 

Fractievoorzitter D66

De leden van D66 stemden in het Zeelheldentheater unaniem in met coalitieakkoord. Zij besloten eveneens dat het huidige raadslid Tobias Dander de opvolger wordt van Ingrid van Engelshoven als fractievoorzitter. Volgens de nieuwe fractieleider moeten de leden onderhandelaar en lijsttrekker Van Engelshoven ‘dankbaar’ zijn voor het ‘goede akkoord’. 

Deel dit artikel: