Financieel deskundigen: 'Verlies Vestia had kunnen oplopen tot 6 miljard euro'

Te Huur bij Vestia
Te Huur bij Vestia
DEN HAAG - Als minister Spies niet had ingegrepen, was het verlies van woningcorporatie Vestia opgelopen tot 6 miljard euro. Dat zeggen financieel deskundigen woensdag tijdens een zitting van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcoporaties.
Die enquête wordt gehouden naar aanleiding van het Vestia-drama, waarbij de corporatie voor 2 miljard het schip inging door de handel in risicovolle renteverzekeringen, zogenoemde derivaten.
De topman Marcel de Vries van Vestia gaf maandag minister Spies de schuld voor dit drama. Zij had de handel in de derivaten nog een tijd moeten laten doorgaan. De schade voor de woningcorporatie was dan beperkt gebleven.Verder zouden de huurders profiteren van de handel doordat de huren laag konden blijven.

'Slechte chauffeur in te snelle auto'

Maar vertegenwoordigers van Capitad, een internationaal financieel adviesbureau, zeggen woensdag dat de derivaten nu een negatieve marktwaarde van 6 miljard zouden hebben. Zijj noemden De Vries 'een slechte chauffeur in een te snelle auto'. De kasbeheerder zou te weinig verstand hebben van de financiële risico's.
De deskundigen verdedigden het besluit van de minister om een einde te maken aan de renteverzekeringen. Er werd een deal gesloten met de banken, waardoor Vestia nog jarenlang de schulden moet aflossen.

'Alleen losse flodders van Vestia'

Volgens de deskundigen waren er geen alternatieven. 'Andere variant is om de woningcorporatie om te laten vallen. We hebben van Vestia zelf geen andere oplossingen gehoord, behalve losse flodders'.
In het verhoor was er weer kritiek op banken als de Deutsche Bank die jarenlang dit soort risicovolle producten verkocht. Commissievoorzitter Ronald van Vliet sprak van 'rommel'. De deskundigen waarschuwden ervoor dat er een hele vreemde situatie dreigde te ontstaan. 'Op een gegeven moment heb je 5 miljard euro aan woningen en 15 miljard aan schulden, wat voor bedrijf is dat dan?'