Vluchtelingen Haagse Sacramentskerk wijzen gemeentelijke opvang af

DEN HAAG - De uitgeprocedeerde asielzoekers die in de Haagse Sacramentskerk zitten, blijven daar voorlopig. Burgemeester Van Aartsen heeft ze een alternatieve locatie aangeboden maar die is door de vluchtelingen afgewezen. De plek voldoet niet aan hun eisen.

De vluchtelingen zitten sinds januari 2013 in de gekraakte Sacramentskerk. De omstandigheden waarin ze wonen zijn niet best. In de kerk is geen stroom en warm water.

Rijk verantwoordelijk

Tot nu toe wilde Van Aartsen niets doen aan de situatie van de asielzoekers omdat niet de gemeente maar het Rijk verantwoordelijk is voor het vreemdelingenbeleid en dus van de bewoners.

Om toch te proberen uit de impasse te raken heeft Van Aartsen de bewoners een paar weken geleden een tijdelijke opvangplek aangeboden aan de Zilverstraat. Dit is een locatie waar in koude periodes de winteropvang is. Voorwaarde daarbij was dat de vluchtelingen bereid moesten zijn om moeite te doen om uit hun huidige situatie te komen.

Meer privacy

Maar ‘tot diepe teleurstelling van het college’ heeft de groep aangegeven niet naar deze opvang te willen verhuizen omdat deze niet aan hun wensen voldoet. Ze willen meer voorzieningen en meer privacy. Slechts een zeer beperkt deel van de groep heeft van de mogelijkheid gebruik gemaakt om met de bus de locatie te bekijken, schrijft Van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad.

Van Aartsen schrijft verder dat hij het ‘zeer betreurt dat de zorgelijke en onwenselijke situatie hierdoor nog langer dreigt voort te duren. Echter, met het gedane aanbod is het college al tot de bodem gegaan.’

Hij blijft de situatie in de Sacramentskerk nauwgezet volgen. ‘Zowel uit veiligheidsoverwegingen als uit humanitaire en openbare orde overwegingen.’

Deel dit artikel: