Instellingen

Leidse wetenschapper blaast top van Chileense berg

Universiteit Leiden
Universiteit Leiden
LEIDEN - Met een enorme knal start donderdag een groot nieuw wetenschapsproject. Onderzoekers blazen de top van een berg in Chili en bouwen daar de grootste telescoop ter wereld. De Leidse astronoom Ignas Snellen werkt mee aan het project en kijkt ernaar uit.
'De telescoop wordt veel groter en sterker dan wat we nu hebben', vertelt hoogleraar Ignas Snellen. 'De waarnemingen zijn misschien wel 100 of 1000 keer beter dan wat we nu hebben.'
Het enorme apparaat kan onder meer helpen bij de zoektocht naar bewijs van buitenaards leven. Als dat lukt, zou een grote wens van Snellen in vervulling gaan. 'De mooiste uitkomst zou zijn dat we een planeet als de aarde vinden, de gassen in de atmosfeer meten en de eerste aanwijzing van leven zien.'

Berg 40 meter kleiner

Het complex, de Europese Extreem Grote Telescoop (E-ELT), moet rond 2020 klaar zijn en kost ongeveer 1 miljard euro. Het is een project van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO), een wetenschappelijk samenwerkingsverband van 15 landen, waaronder Nederland en België.
Door de knal wordt de berg, de 3064 meter hoge Cerro Armazones, zo´n 40 meter lager. Ongeveer een miljoen ton gesteente gaat aan gruzelementen.