Iraakse ambassadeur roept Haagse burgemeester op ISIS-demonstratie te verbieden

DEN HAAG - De Iraakse ambassadeur in Nederland roept de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen op een demonstratie van ISIS-sympathisanten van aanstaande vrijdag alsnog te verbieden. De demonstranten willen bij de Iraakse ambassade in Den Haag steun uitspreken voor de extremistische soennitische strijdgroep ISIS. Op internet worden moslims opgeroepen na het middaggebed massaal te komen demonstreren.

De Iraakse ambassadeur noemt de demonstratie een ‘provocatie voor de Irakezen in Nederland’ en hij vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat burgemeester Van Aartsen de bijeenkomst laat doorgaan. ‘Het gaat om de ergste terreurbeweging van de afgelopen decennia. Dit valt niet meer onder de vrijheid van meningsuiting. Het doorgaan van deze demonstratie schaadt het aanzien van Nederland in het buitenland’, zegt Saad Ibrahim Al Ali. 

Vrees voor veiligheid ambassadepersoneel

De ambassadeur vreest dat het vrijdag tot botsingen komt tussen de demonstranten en tegendemonstranten. Volgens hem zijn de afgelopen dagen meerdere bedreigingen bij de ambassade binnengekomen. De ambassadeur zegt te vrezen voor de veiligheid van het ambassadepersoneel. 

Haags gemeenteraadslid Pieter Grinwis (ChristenUnie/SGP) vindt dat Van Aartsen de oproep van de Iraakse ambassadeur niet kan negeren. ‘Deze demonstatie is een provocatie van jewelste. De demonstranten verheerlijken het vreselijkste geweld en zetten aan tot geweld. We hebben in het Westen vrijheid van meningsuiting en om een demonstratie te organiseren, maar die vrijheid hebben we niet om die vrijheid vervolgens om zeep te helpen.’

'Geen wettelijke gronden voor verbod'

De burgemeester, verantwoordelijk voor de rechtsorde in de stad, liet dinsdag weten dat er geen wettelijke gronden zijn om de demonstratie te verbieden. Wel is de gemeente ‘heel scherp in de voorwaarden die we aan de demonstranten stellen’. Dat betekent bijvoorbeeld dat de demonstranten niet mogen oproepen tot geweld en dat zich geen ongeregeldheden mogen voordoen.

Volgens minister Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken is het aan burgemeester Van Aartsen om een demonstratie te verbieden. Dat zei de minister dinsdag in antwoorden op Kamervragen van de ChristenUnie. De woordvoerder van de burgemeester zegt dat Van Aartsen bij zijn eerdere reactie blijft. Woensdag wordt in de gemeenteraad over de pro-ISIS-demonstratie gesproken.

Dood en verderf

In Irak zaait ISIS (Islamitische Staat in Irak en de Levant) sinds enkele weken dood en verderf. Beelden van executies door ISIS-strijders gingen de afgelopen weken de wereld over. De terreurbeweging heeft in korte tijd een deel van Noord-Irak veroverd en op grote schaal mensen geëxecuteerd. De soennitische terreurbeweging maakt zich schuldig aan de ‘gruwelijkste barbarij’, aldus Timmermans. 

De twee grootste stromingen binnen de islam zijn het soennisme en het sjiisme. En het soennitische ISIS koestert een diepe haat tegen sjiieten. De overgrote meerderheid van de moslims is soenniet. Tussen deze twee moslimgroepen bestaan al eeuwenlang spanningen. In Irak is de meerderheid van de bevolking sjiitisch en in de Iraakse regering zitten vooral sjiitische politici. Van de moslims wereldwijd is de overgrote meerderheid soennitisch.

Deel dit artikel: