OM eist vrijspraak en 1 jaar cel in zaak Wim Zegwaard

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist vrijspraak voor Mohammed O. en 1 jaar cel tegen Moustapha E. voor betrokkenheid bij de overval op multimiljonair Wim Zegwaard in Rijswijk. O. werd verdacht één van de overvallers te zijn geweest, maar zijn betrokkenheid valt volgens het OM niet te bewijzen. E. werd later gepakt met horloges die tijdens de overval zijn buitgemaakt.
Vanwege gebrek aan bewijs eist de officier van justitie dus vrijspraak voor O. 'Ik ben er niet van overtuigd dat hij een van de overvallers was. Het kan wel, maar het kan net zo goed iemand anders zijn geweest', legt de officier van justitie uit. De eis van 1 jaar cel tegen E. is vanwege de heling van de gestolen horloges uit het huis van Zegwaard.

Nog twee overvallen

De twee mannen stonden donderdag ook terecht voor twee andere overvallen. Op 16 november 2012 zouden zij een geweldadige overval hebben gepleegd in Rotterdam. Daarvoor eist het OM 7 jaar cel tegen beide mannen.
O. Staat daarnaast ook nog terecht voor een overval op een huis aan de Broekpolderlaan in Honselersdijk. In die zaak wordt vijf jaar cel tegen hem geëist. Alles bij elkaar opgeteld moet Mohammed O. van het Openbaar Ministerie dus 12 jaar de cel in en Moustapha E. 8 jaar. Of de rechter daarin meegaat horen we op 4 juli.

Grote buit

Op 22 maart 2012 rond 22.30 uur slopen twee overvallers de villa van Zegwaard binnen. De officier van justitie denkt dat dat de bekende crimineel Reda N. is geweest, maar betrokkenheid van Mohammed O. valt dus niet te bewijzen.
De overvallers overrompelden de ondernemer en zijn partner in de kelder. Het stel werd twee uur lang onder schot gehouden terwijl de overvallers de villa doorzochten. Kussenslopen vol horloges, sieraden en geld werden uiteindelijk meegenomen. Hoeveel precies is buitgemaakt, is niet bekendgemaakt.

Horloges bij zich

In augustus 2012 werd E. van de weg gehaald voor een controle. Hij bleek 17 horloges van Zegwaard bij zich te hebben, nog in de kussenslopen van de ondernemer. 'Iemand had me gevraagd ze te verkopen, ik wist niet waar ze vandaan kwamen', zei hij eerder.
De officier van justitie gelooft dat niet en zegt dat E. precies wist hoe de horloges waren verkregen. Dat maakt het volgens haar extra bezwaarlijk. 'Als je weet dat de horloges zijn buitgemaakt bij een overval waarbij zoveel geweld is gebruikt, geeft dat de heling nog een andere dimensie dan wanneer het uit een simpele diefstal afkomstig is.'
Reda later berecht
 
De hoofdverdachte in deze zaken, Reda N., staat nog niet voor de rechter. Het OM stelde in november 2011 aanvankelijk een onderzoek naar hem in. Geleidelijk aan kwamen daarbij meerdere zaken en verdachten in beeld.
Reda wil meer tijd om zijn verdediging voor te bereiden, zijn zaak is afgesplitst. Daarom staan de andere verdachten nu wel terecht, maar komt Reda pas later dit jaar voor de rechtbank.
Man van Barbie
 
In het onderzoek is ook de man van realityster Barbie, Michael van der Plas, naar voren gekomen. Hij heeft volgens het OM niets met de overvallen te maken, maar was wel bevriend met Reda. In januari 2012 zou hij een vuurwapen voor hem hebben verborgen. De officier van justitie eiste daarvoor 10 maanden cel tegen hem.
Vrijdag wordt het onderzoek in alle zaken, ook die van Van der Plas, gesloten. De rechter doet dan over twee weken uitspraak.