Minister Opstelten: 'Sympathiseren met terreurorganisatie mag'

DEN HAAG - Het is in Nederland niet strafbaar om openlijk te sympathiseren met een terroristische organisatie zoals ISIS. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Deelnemers aan de organisatie kunnen wel vervolgd worden. Ook is het verboden om aan te sporen tot deelname aan een gewapende strijd in bijvoorbeeld Syrië of Irak. Dat valt namelijk onder werving.

Aanleiding voor de reactie van Opstelten is het aangekondigde protest voor de Iraakse ambassade in Den Haag. De demonstratie was gericht tegen de Iraakse regering die moslims onderdrukt, aldus de organisatie. Opstelten sluit niet uit dat de demonstratie een steunbetuiging aan ISIS was. ISIS is een soennitische extremistische organisatie die in Irak aan een opmars bezig is. Het protest is inmiddels afgeblazen.

Iedereen mag een bijeenkomst organiseren

De Tweede Kamer had de minister om een reactie op het protest gevraagd. De Kamer wilde ook opheldering of er juridische stappen mogelijk zijn tegen ISIS-sympathisanten. Volgens Opstelten heeft iedereen in Nederland het recht om een bijeenkomst re organiseren, dat is vastgelegd in de grondwet en in internationale verdragen. Opstelten vindt het 'gedachtengoed van ISIS, waar zij voor staat en waarin zij de rechtvaardiging vindt voor haar gruwelijk handelen, verwerpelijk'.

Burgemeester kan een halt toeroepen aan demonstraties

Het is aan de burgemeester om eventueel beperkingen en veiligheidsmaatregelen bij protesten te treffen als die dat nodig vindt, aldus minister Opstelten.

Deel dit artikel: