Politieactie tegen mobiel banditisme bij Delft

DELFT - Er is een nieuwe trend in inbrekersland: Mobiel banditisme. Dat houdt in dat inbrekers ver weg van hun eigen woonplek inbreken en zich vervolgens weer snel uit de voeten maken, aldus de politie.
De criminelen zijn daardoor lastiger om op te sporen. Daarom heeft de politie donderdagavond langs de A13 bij Delft een speciale controle gehouden.
Eerste keer
 
Het is de eerste keer dat de politie eenheid Den Haag een controle houdt die gericht is op mobiel banditisme.  ‘Uit onze analyse blijkt dat veel inbrekers via de snelweg ons gebied binnen komen rijden, inbreken en dan weer weg gaan. Wij willen graag weten welke mensen het zijn’ zegt Cor Spruijt van de politie.
Geen willekeurige auto’s
 
Tachtig agenten zijn donderdagavond ingezet bij de actie. Één voor één worden auto’s van de snelweg bij Delft naar een parkeerplaats geleid.
De auto’s worden niet lukraak van de weg gehaald, het zijn bewuste keuzes. ‘Dat betekent dat wij hier auto’s controleren waarvan we het kenteken ingevoerd hebben in ons systeem. Dat zijn mensen die eerder met de politie of andere diensten in aanraking zijn geweest en wij proberen die mensen te controleren zodat wij weten wat ze hier doen’, aldus Spruijt.
‘Het is natuurlijk ook een signaal voor onze inwoners dat wij een betrouwbare politie hebben die zich inzet voor een veilige leefomgeving.’
Er wordt ook gecontroleerd op andere zaken zoals openstaande parkeerboetes of schulden bij de belastingdienst.
Aan het eind van de avond heeft de politie drie auto’s  en 21.000 euro in beslag genomen. Ook is er één arrestatie, een man die xtc-pillen bij zich heeft.
En mobiele bandieten? Nee, inbrekers zaten er niet tussen.